Wilco Kelderman beleeft weer een mislukt voorjaar

Wielrennen Hans van Ommeren

En weer dreigt het voorjaar voor Wilco Kelderman op een mislukking uit te draaien. Nadat hij in de Ronde van Catalonië al had moeten passen op de zwaarste beklimmingen kwam de Barnevelder in een bocht zwaar ten val waardoor hij de etappekoers voortijdig moest verlaten. Nader onderzoek wees uit dat er sprake is van een breuk in een nekwervel en dat hij zijn linker sleutelbeen heeft gebroken.

Wilco Kelderman is een sierlijke renner, die als junior voor De Volharding reed en jaren geleden kansrijk leek voor een podiumplaats in een grote ronde. Maar hij is inmiddels 28 en dreigt terug te vallen in zijn ontwikkeling. Vorig jaar was na een val in de Tirreno-Adriatico het hele voorjaar naar de knoppen en toen hij op het NK wederom ten val kwam kon hij ook de Tour de France vergeten.

Dit seizoen is het niet veel beter. In Parijs-Nice was hij niet helemaal fit en dat kwam duidelijk tot uiting in de tijdrit, waarin hij kostbare seconden verloor op andere klassementsrenners. De derde plaats in de slotetappe aan de Cote d’Azur was niettemin hoopgevend.

In de Ronde van Catalonië bleek dat resultaat bedrieglijk. Nu was het deelnemersveld van de zevendaagse koers in Spanje weliswaar van ongekend niveau, maar wanneer je ooit een podiumplaats hoopt te bereiken in een van de drie grote ronden, moet je in de Spaanse Pyreneeën toch in (het spoor van) de kopgroep omhoog kunnen. Kelderman verloor evenwel in de koninginnerit, met finish in skidorp La Molina, 1.38 minuut op winnaar Miguel Angel Lopez, die tevens de leiderstrui veroverde en die niet meer zou afstaan. De kopman van Sunweb tuimelde net als in Parijs-Nice uit de toptien.

Een dag later was de misère compleet toen Kelderman zich in de finale opofferde voor sprinter Michael Matthews maar in een bocht hard onderuit ging. De Nederlander bleef op de grond zitten en gaf meteen op. Of hij in mei Tom Dumoulin kan bijstaan in diens jacht op een tweede Giro-overwinning, is hoogst twijfelachtig geworden.

Dan verging het Steven Kruijswijk, kopman van Jumbo-Visma, een stuk beter in Catalonië. Kruijswijk hield in het hooggebergte stand temidden van de Colombiaanse klimgeiten Nairo Quintana (vierde) en Egan Bernal (derde) en klom op naar plaats vijf in het eindklassement. Adam Yates werd tweede.