Wilco Kelderman blijft langer bij Team Sunweb

Wielrennen Hans van Ommeren

Wilco Kelderman blijft langer bij Team Sunweb. Het contact van de renner uit Barneveld is opengebroken en wordt met twee jaar verlengd tot en met 2020. Dat werd bekendgemaakt op de ploegenpresentatie in Berlijn van de afgelopen seizoen uitermate succesvolle World Tour-formatie. Kelderman wil dit jaar zowel de Tour als de Vuelta gaan rijden.

De blonde stilist heeft een wisselvallig maar tegelijkertijd perspectiefvol eerste jaar bij Sunweb achter de rug. Hij moest de Giro vroegtijdig verlaten vanwege een gebroken vinger, maar kwam ijzersterk terug in de Vuelta. Daar eindigde hij als vierde nadat hij lange tijd op een podiumplaats vertoefde. De tegenwoordig in Veenendaal woonachtige tijdritspecialist maakte tevens deel uit van de Sunweb-machine die in het Noorse Bergen de wereldtitel greep in de ploegentijdrit. In de individuele race tegen de klok eindigde hij als zevende.

Kelderman kwam als junior uit voor de Utrechtse vereniging De Volharding. Daarna ging hij naar het opleidingsteam van de Rabobank en stroomde door naar de profequipe. Een jaar geleden vertrok hij daar, inmiddels LottoNL-Jumbo geheten, en ging naar Sunweb dat zich onder leiding van manager Iwan Spekenbrink heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste spelers op het wereldtoneel.

 

Vertrouwen

‘Ik was direct op mijn plek in het team,’ verklaart Kelderman op de website van Sunweb. ‘De ploeg werkt met uitgestippelde plannen die ook nog eens goed uitpakken. De wijze waarop we samen werken geeft me het vertrouwen dat ik nodig had in mijn koersen en training. Het eerste jaar was geweldig, ondanks pieken en dalen zoals ongelukkige valpartijen in de Giro en Strade Bianche, maar ik voelde me altijd op mijn plek in het team. Ik kijk uit naar het komende jaar.’

Ploegleider Aike Visbeek: ‘Wilco is buitengewoon getalenteerd. Hij heeft leiderscapaciteiten, maar is tevens een teamspeler en dat zijn juist de kwaliteiten die we zoeken in een renner. We zien de komende jaren grote mogelijkheden voor hem.’

Voor Utrechter Martijn Tusveld wordt het zijn eerste seizoen bij Tean Sunweb.