Wilco Kelderman en Dylan van Baarle definitief naar de Tour

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman start definitief in de Tour de France. De renner van Sunweb is fit genoeg om drie weken op het hoogste niveau te kunnen acteren. Ook Dylan van Baarle mag zaterdag 6 juli in Brussel beginnen aan La Grande Boucle. Met teamgenoot Wout Poels moet hij Geraint Thomas en Egan Bernal,  de kopmannen van Ineos (voorheen Sky) ondersteunen.

Wilco Kelderman. Foto: Team Sunweb

Zowel Kelderman als Van Baarle stonden hoog genoteerd voor een plaats in de Tour-ploeg, maar voor beiden was het nog niet helemaal zeker. Kelderman reed anoniem in de Ronde van Zwitserland, dat met het Criterium du Dauphiné als de ultieme voorbereiding op de Tour wordt gezien. De Barnevelder stond maanden aan de kant na een zware val in de Ronde van Catalonië en begon ook in Zwitserland bepaald niet vertrouwenwekkend. In de openingstijdrit kwam hij ten val.

Wat zijn rol zal worden nu Tom Dumoulin vanwege een gekwetste knie heeft afgezegd, is niet duidelijk maar misschien raakt hij door het dagelijkse koersen wel steeds beter in vorm en kan hij met een daverende slotweek nog iets van de eerste seizoenshelft redden. Sunweb zelf laat er geen misverstand over bestaan dat de ambities van de ploeg naar beneden zijn bijgesteld. Geen goede klassering in het eindklassement, maar een etappezege (of meerdere) is het doel.

Dylan van Baarle. Foto: Team Sky

Voor Van Baarle is de opdracht duidelijk. De Veenendaler moet de Tour-winnaar van vorig jaar Geraint Thomas 24 uur per dag bijstaan in diens jacht naar een tweede eindzege. Maar de ploegleiding heeft nog een tweede kopman aangesteld: de nog jonge Colombiaan Egan Bernal die de Ronde van Zwitserland op zijn naam schreef en gezien wordt als een potentiële Tourwinnaar.