Wilco Kelderman en Dylan van Baarle geselecteerd voor Tokio

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman en Dylan van Baarle zijn opgenomen in de ploeg voor de olympische wegwedstrijd in Tokio. De andere renners zijn Tom Dumoulin, die deze week bekendmaakte terug te keren in het peloton in de Ronde van Zwitserland op 6 juni, Bauke Mollema en Yoeri Havik. Laatstgenoemde is eigenlijk een baanrenner. Hij gaat met Jan-Willem van Schip de koppelkoers (de Madison) rijden. Dumoulin is ook aangewezen voor de individuele tijdrit.

De selectie van Havik is eigenlijk een kunstgreep om een extra teamsprinter te kunnen meenemen. Nederland is zwaar favoriet voor goud op dit baanonderdeel en kan met een extra sprinter een renner ‘bewaren’ voor de finale.

Aanvankelijk was deze rol van baanrenner in de wegploeg toebedacht aan Van Schip, maar de Schalkwijker rijdt in Toko behalve de koppelkoers ook het omnium. Nu mag Havik starten op de weg. Waarschijnlijk is dat hij snel zal afstappen om zich te sparen voor de baan, maar het kost hoe dan ook energie.

 

Tom Dumoulin

Bondscoach Koos Moerenhout hield in de afgelopen periode contact met Tom Dumoulin die in januari bekendmaakte zch te bezinnen over zijn loopbaan als profrenner. Onlangs kreeg Moerenhout van de Limburgse coureur de bevestiging dat hij graag voor zijn land wil uitkomen in Tokio. Dylan van Baarle had al te kennen gegeven dat hij bij afwezigheid van Dumoulin graag de tijdrit wilde rijden.

Moerenhout: ‘In Nederland beschikken we over een aantal sterke tijdrijders, maar de klasse die Tom op dit onderdeel al tentoonspreidde is van een uitzonderlijk niveau. Daarbij denk ik aan zijn optreden op de vorige Olympische Spelen, maar ook aan de wereldtitel die hij in 2017 in Bergen behaalde. Tom Dumoulin heeft aangegeven met ambities te starten in de tijdrit en de wegwedstrijd en ik ben ervan overtuigd dat hij zich – samen met zijn ploeg – optimaal zal voorbereiden. De concurrentie op de Olympische Spelen zal groot zijn, maar we gaan met Tom voor het hoogst mogelijke resultaat.’

 

Hoge ogen

Ook voor de wegwedstrijd zijn er ambities. Moerenhout: ‘Ik denk dat we niet over een uitgesproken topfavoriet beschikken, maar dat we wel degelijk hoge ogen kunnen gooien met sterke renners als Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Tom Dumoulin en Dylan van Baarle.’

Over het opofferen van een plaats in de wegploeg voor een extra baanrenner  houdt de bondscoach zich op de vlakte. ‘Ik denk dat we die vijfde plek met het beschikbare potentieel ook anders hadden kunnen invullen, maar het is een gegeven dat deze keuze gemaakt is in verband met de kansen op goud op de teamsprint. Ik ben ervan overtuigd dat Yoeri Havik een hem toebedachte rol prima kan invullen in de wegwedstrijd.’

Opmerkelijk is dat verschillende renners zoals Kelderman en Mollema ook gaan starten in de Tour de France. Wanneer die is afgelopen (18 juli) volgt minder dan een week al de olympische wegwedstrijd (24 juli).