Wilco Kelderman gaat van start in Amstel Gold Race

Wielrennen Hans van Ommeren

Wilco Kelderman is voldoende hersteld van zijn valpartij in de Ronde van het Baskenland om zondag te kunnen starten in de Amstel Gold Race. De 30-jarige Barnevelder reed driemaal eerder de wielerklassieker door de Limburgse heuvels, overigens met weinig succes. Een dertigste plaats was zijn beste klassering. Bij de vrouwen is er een topfavoriete uit de regio, Annemiek van Vleuten, plus een serieuze outsider, Floortje Mackaij.

De aanwezigheid van Kelderman is een aangename verrassing. In de derde etappe van de Ronde van het Baskenland haalde hij niet de finish doordat hij de vallende Canadees Michael Woods niet meer kon ontwijken. Kelderman liep verwondingen op aan onder meer het gezicht, maar achteraf viel de schade mee. Veenendaler Dylan van Baarle, winnaar van Dwars door Vlaanderen, is kanshebber namens Ineos Grenadiers. Martijn Tusveld (Utrecht) en Lennard Hofstede (Veenendaal) zijn de overige deelnemers uit de regio.

Dat een Belgische coureur de Ronde van Vlaanderen bewust laat schieten is ondenkbaar. Hoe anders is dat met de enige Nederlandse wielerwedstrijd van internationale statuur. Tom Dumoulin was de laatste jaren niet van de partij, de klassieker over zijn eigen geboortegrond paste niet binnen zijn schema. Dit jaar is de beste Nederlandse renner in een eendagskoers Mathieu van der Poel afwezig. De winnaar van twee jaar geleden, na een spectaculaire finish, neemt rust om zich vervolgens te richten op de olympische mountainbike-wedstrijd. Ook al zijn het legitieme redenen, het zegt tegelijkertijd iets over de waarde die de Nederlandse toppers hechten aan de Goldrace, alle inspanningen van koersdirecteur Leo van Vliet ten spijt.

 

Verkoudheid

Nee, dan de vrouwen. Die doen alle mogelijk moeite om aan de start te verschijnen. Wereldkampioene Anna van der Breggen kampte afgelopen week met een verkoudheid – geen corona bezweert haar ploeg SD Worx – maar wil in haar afscheidsjaar als het enigszins kan de Goldrace rijden. Van de vrouwen in de buitencategorie ontbreekt eigenlijk alleen Ellen van Dijk. Zij heeft corona opgelopen en moet dus wel in thuisquarantaine. De Woerdense is met haar strijdlust voor elke koers een aanwinst en zal maar wat blij zijn dat de eerste vrouweneditie van Parijs-Roubaix naar het najaar is verschoven, zodat ze niet twee klassiekers hoeft te missen.

De Amstel Gold Race voor vrouwen is pas zes keer eerder gehouden. De laatste editie was twee jaar geleden. De Poolse Katarzyna Niewiadoma reed op de Cauberg Marianne Vos uit het wiel, maar werd vlak voor de finish nog bijna ingehaald door een ontketende Annemiek van Vleuten. De renster met de Utrechtse roots heeft zonder twijfel haar zinnen gezet op de editie van dit jaar. Zoveel kansen krijgt Van Vleuten met haar 38 jaar niet meer en ze is de vrouw in vorm, mag je concluderen na haar zege in de Ronde van Vlaanderen.

De vele beklimmingen – 21 in totaal – in de Amstel Gold Race zijn in haar voordeel, ook al prefereert ze een lange, steile klim. Maar na 120 kilometer voortdurend op en af, afgewisseld met draaien en keren, zal verreweg het grootste deel van het peloton gesloopt zijn. DSM heeft met Floortje Mackaij een renster met de potentie van een winnares, maar dan moet ze wel alleen aan komen. Van een sprint moet de Woerdense het niet hebben. Bovendien zal ze het geheel en al zelf moeten doen, haar ploeg is niet sterk genoeg om de koers te controleren.

 

Voor de buis

Normaal trekken in het weekend van de Amstel Gold Race tienduizenden, zo niet honderdduizend, wielerfans naar de Limburgse heuvels, dit jaar zijn ze niet welkom. In de enige Nederlandse wielerklassieker snellen zondag zowel de mannen als de vrouwen over een hermetisch afgesloten parcours. Om de wielerfans toch te kunnen bedienen, pakt de NOS flink uit. Al om half negen begint zondagochtend de uitzending. Ook het Belgische Sporza en Eurosport brengen live-beelden van de Nederlandse klassieker.