Wilco Kelderman had in tijdrit last van elleboog

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman had in de tijdrit van woensdag toch meer last van zijn pijnlijke elleboog dan was verwacht. Het was de verklaring voor zijn tegenvallende optreden in de chronorace, die hem terugwierp in het klassement van de Tour de France van de vijfde naar de dertiende plaats. De Barnevelder was in het openingsweekend net als vrijwel het hele peloton ten val gekomen, maar de  schade leek beperkt gezien zijn sterke optreden in de eerste vier ritten. 

Juist in de discipline waarin hij in het verleden zo vaak uitblonk stelde Kelderman teleur. De speciale houding die gevraagd wordt op een tijdritfiets – zo aerodynamisch mogelijk en de armen veelal steunend op het stuur – bleek lastig door de gekwetste elleboog. Ook een kussentje hielp niet. Kelderman kwam daardoor scheef te zitten en die ongemakkelijk houding was ook al niet bevorderlijk voor een goede tijd.
‘Natuurlijk ben ik teleurgesteld,’ verklaarde de kopman van BORA hansgrohe op de website van zijn ploeg. ‘Na mijn sterke tijdrit in de Dauphiné (hij werd daar vierde, red.) dacht ik hoger te kunnen eindigen. We moesten mijn tijdritpositie een beetje aanpassen vanwege mijn elleboog en daardoor ging ik een beetje scheef op mijn fiets zitten. Maar mijn vermogen was goed. Ik ben nog steeds optimistisch, want de vorm is er en de focus zal dan ook meteen komen te liggen op de eerste bergritten komend weekend.’

Tijd terugpakken
Dat vindt ook de ploegleiding. ‘Hij voelde nog steeds de gevolgen van zijn crash in de eerste etappe en probeerde zijn verliezen op een veeleisend parcours te beperken. Hoewel dit niet het resultaat was waarop Wilco had gehoopt, komen er nog veel mogelijkheden om tijd terug te pakken.’
De tijdrit werd op indrukwekkende wijze gewonnen door de Tourwinnaar van vorig jaar Tadej Pogacar. De 22-jarige Sloveen bevestigde daarmee dat hij de grootste kandidaat is voor de eindzege in de Tour de France van 2021. Wel behield Mathieu van der Poel de gele trui.