Wilco Kelderman handhaaft zich in het Baskenland bij de toppers

Wielrennen Redactie

Met een 14 kilometer lange tijdrit over een zwaar parcours door de straten van Bilbao begon maandag de Ronde van het Baskenland. Het was de eerste confrontatie na Tour de France tussen de nummers een en twee in Parijs, Tadej Pogačar en Primož Roglič. De verliezer in de Tour, Roglič, won ditmaal overtuigend. Wilco Kelderman reed een redelijke race tegen de klok en haalde net niet de toptien. Hij werd elfde op 36 seconden van de Sloveen.

Daarmee was Kelderman een stuk sneller dan bijvoorbeeld Bauke Mollema maar niet de beste renner van zijn ploeg BORA-hansgrohe. Dat werd verrassend landgenoot Ide Schelling met een achtste plek. Pogačar die in de Tour in de tijdrit de gele trui afpakte van Roglič, moest nu 28 seconden prijsgeven en werd slechts vijfde.

Utrechter Martijn Tusveld van Team DSM eindigde op plaats 41, nog net voor de winnaar van de Giro Tao Geoghegan Hart. Veenendaler Lennard Hofstede klasseerde zich niet bij de eerste honderd. Zijn belangrijkste taak is de  komende dagen kopman Roglič bij te staan.