Wilco Kelderman kiest voor Giro en niet voor de Tour

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman rijdt dit jaar zijn vijfde Giro d’Italia en niet de Tour de France. Dat heeft zijn ploeg BORA-hansgrohe bekendgemaakt. Kelderman wordt naar Italië vergezeld door onder meer Jai Hindley met wie hij dit seizoen herenigd is bij de Duitse WorldTour-formatie. Twee seizoenen geleden droegen beiden nog het shirt van Team Sunweb en haalden alletwee het eindpodium van de Giro, achter winnaar Tao Geoghegan Hart.

Destijds eindigde die Giro d’Italia met veel commotie. Kopman Kelderman droeg de roze trui toen Hindley hem op bevel van de ploegleiding alleen achter liet. Hindley passeerde Kelderman in het klassement en werd tweede in de  eindrangschikking. De Barnevelder haalde als nummer drie toch nog het podium. Zou Sunweb volledig de kaart Kelderman hebben gespeeld, dan had de Nederlander de Giro gewonnen, is de overtuiging van velen.

Kelderman verkaste daarna naar BORA-hansgrohe, wat overigens al bekend was voordat de Giro begon, terwijl Hindley nog een jaar bleef. Inmiddels heeft ook de Australiër een contract bij BORA-hansgrohe. Dat ze nu alletwee naar de Giro gaan is een teken dat de onderlinge verstandhouding niet geleden heeft onder de gebeurtenissen.

 

Agressief rijden

Een specifieke kopman voor de Giro is er niet bij BORA-hansgrohe. Naast Kelderman en Hindley gaat ook Emanuel Buchmann mee voor het klassement. ‘Op deze manier kunnen we agressief en aanvallend rijden in de Giro. We kunnen ons aanpassen naar elk scenario zoals dat zich ontwikkelt,’ aldus sportdirecteur Rolf Aldag.

De kopman voor de Tour de France zal de Russische aanwinst Aleksandr Vlasov worden. Maar in tegenstelling tot de Giro zal BORA-hansgrohe met minder ambities voor het klassement door Frankrijk koersen.

 

Nachtkaars

Vorig seizoen ging als een nachtkaars uit voor Kelderman. Bij een val begin september in de Benelux Tour brak hij zijn bekken en wat ribben. Later bleek hij ook een breukje in zijn hand opgelopen te hebben, waarvan het herstel maar moeizaam verliep.

Toch was 2021 een goed jaar met zijn beste resultaat ooit in de Tour. De vijfde plaats heeft zijn hoofd niet op hol gebracht, hij taxeert dat een Roglic en Pogacar gewoon een hoger niveau hebben. Bovendien kon hij niet echt genieten in de Tour. ‘Het was vooral aanklampen.’ Vandaar dat zijn voorkeur ook is uitgegaan naar de Giro, waar hij ook nog eens zijn oude kopman Tom Dumoulin zal tegenkomen. Het maakt de ronde een stuk interessanter voor Nederland.

Wellicht speelt voor Kelderman op de achtergrond mee dat een combinatie Giro-Vuelta een stuk eenvoudiger is dat een combinatie Tour-Vuelta. En de Vuelta zal hij, als junior lid van De Volharding, ongetwijfeld graag rijden nu er in Utrecht gestart wordt en de Spaanse karavaan door de streek komt waar hij is opgegroeid.