Wilco Kelderman maakt maandag rentree in peloton

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman is goed hersteld van de verwondingen die hij opliep bij een aanrijding tijdens het trainingskamp van BORA-hansgrohe. De 29-jarige Barnevelder keert maandag terug in het peloton. De Ronde van Catalonië wordt de eerste koers van Kelderman in het shirt van de Duitse WorldTour-formatie. Overigens bewaart Kelderman slechte herinneringen aan de Spaanse etappekoers. In 2019 was een val het begin van een seizoen vol rugproblemen.

Kelderman werd half januari met een aantal ploeggenoten omver gereden door een auto die pardoes de weg was overgestoken. Het gebeurde op de laatste dag van het trainingskamp van de ploeg bij het Gardameer in Italië.  De nummer drie van de Ronde van Italië van vorig jaar was een van de zwaarst getroffen slachtoffers. Hij liep een hersenschudding en een gebroken nekwervel op. Twee seizoenen eerder kampte hij eveneens met een nekfractuur. Dat gebeurde uitgerekend na een val in de Ronde van Catalonië. Wekenlang droeg hij een nekbrace maar de problemen bleven aanhouden en hij moest dat jaar met rugklachten opgeven in de Tour. De Vuelta maakte het seizoen met een zevende plaats deels goed.

Dit jaar wil hij rustig beginnen in Catalonië om toe te werken naar een piek in de Tour de France. Daarin is hij de kopman van BORA-hansgrohe, waaruit wel blijkt dat de technische staf veel vertrouwen heeft in de Nederlander.

Kelderman rijdt na de Ronde van Catalonië nog een rittenkoers in Spanje en wel de Ronde van het Baskenland. Daarna stort hij zich op enkele voorjaarsklassiekers waarin geklommen moet worden zoals de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Brabantse Pijl. De Ronde van Romandië en het Criterium du Dauphiné dienen vervolgens als voorbereiding op de Tour.

De Ronde van Catalonië duurt zeven dagen en wordt voor de honderdste keer gehouden. Het is daarmee een van de oudste meerdaagse wedstrijden ter wereld. De tweede etappe, dinsdag, is een tijdrit over 21 kilometer, de slotrit begint en eindigt in Barcelona. Kelderman wordt onder meer vergezeld door sprinter Peter Sagan en klassementsman Lennard Kämna. Favorieten voor de eindzege zijn onder meer Steven Kruijswijk, Nairo Quintana, Richard Carapaz en Joao Almeida die Kelderman wekenlang ‘dwars’ zat in de Giro.