Wilco Kelderman mag Emiraten verlaten, geen coronavirus

Wielrennen Redactie

Voor Wilco Kelderman verloopt een etappekoers zelden zonder incidenten. Als hij niet ten val komt doemt wel een ander obstakel op. Ditmaal het coronavirus dat inmiddels ook de wielerwereld in zijn greep heeft. De Ronde van de Emiraten werd ingekort en de renners moesten in hun hotel blijven. Zaterdag kwam het verlossende bericht: ze mogen naar huis.

Opluchting bij Kelderman en zijn fietsende collega’s die donderdag na afloop van de vierde etappe van de UAE Tour overvallen werden door het bericht dat bij enkele stafleden ‘van een wielerploeg’ besmetting was geconstateerd. De organisatie besloot de resterende twee etappes te schrappen en de klassementsleider van dat moment Adam Yates tot winnaar uit te roepen.

De renners en begeleiding moesten in quarantaine totdat duidelijk was of ze het virus bij zich droegen. Vrijdagochtend werd hen een test afgenomen. Zaterdag kwam de uitslag naar buiten dat die voor iedereen negatief was en de renners dus vrij waren het hotel te verlaten. Wel bleef het schimmig om hoeveel mensen het nu ging en wat nu precies de verdenking was.

Kelderman heeft er nu in 2020 twee rittenkoersen op zitten en beide verliepen redelijk. In de Ronde van de Provence kon hij weliswaar niet met de allerbeste klimmers mee, maar bleef er wel vlak achter. Het eindresultaat, de vijfde plaats, was hoopvol. In de Ronde van de Emiraten trok de Barnevelder die lijn door. In de eerste bergetappe naar de top van de Jebel Hafeet was het afzien en moest hij bijna twee minuten prijsgeven op een verbluffend sterke ritwinnaar Adam Yates. Twee dagen later werd de berg opnieuw beklommen en nu ging het een stuk beter. Kelderman gaf slechts 24 seconden toe op ritwinnaar Pogacar.

Behalve in de Emiraten werden verschillende ploegen die afgelopen week aan het trainen waren op Tenerife ook op het Spaanse eiland geconfronteerd met het virus. De grootste gevolgen lijkt de uitbraak van het virus in Europa echter te hebben voor de komende wedstrijden in Italië. Onder andere het doorgaan van de klassieker Milaan-San Remo, de Strade Bianche, de etappekoers Tirreno-Adriatico en zelfs de Giro d’Italia staat (enigszins) op de tocht.