Wilco Kelderman mist op bijna halve minuut podium Tirreno

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman heeft op bijna een halve minuut het podium gemist in de Tirreno-Adriatico. In de afsluitende tijdrit finishte hij ietwat teleurstellend als vijftiende, maar klom wel in het eindklassement naar de vierde plaats. Daarmee zette de Barnevelder na lange tijd weer een aansprekend resultaat neer. De achtdaagse rittenkoers werd gewonnen door de Brit Simon Yates. In de Giro Rosa verstevigde Annemiek van Vleuten haar leiderspositie.

Kelderman moest in de tijdrit over 10 kilometer 47 seconden prijsgeven op de ijzersterk rijdende Filippo Ganna. Hij ging in het klassement wel de Rus Vlasov en de Italiaan Masnada voorbij. Geraint Thomas en Rafal Majka waren de nummers twee en drie op het eindpodium. Winnaar Yates had een voorsprong van 56 seconden op Kelderman, die op een degelijke ronde kan terugzien.

In de slotrit was Jos van Emden met een zevende plaats de beste Nederlander. Mathieu van der Poel was een seconde sneller dan Kelderman en werd veertiende. In de Tirreno-Adriatico deden veel klassementsrenners mee die hun vizier hebben gericht op de Ronde van Italië. Die start op 3 oktober. Wilco Kelderman en Sam Oomen, elfde in de Tirreno, zijn daarin de kopmannen van Team Sunweb, terwijl Utrechter Martijn Tusveld hen zal bijstaan in de bergen.

 

Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft de roze leiderstrui steviger om haar schouders. In de vierde etappe van de Giro Rosa liep de renster van Mitchelton Scott uit op haar concurrenten. Ze voelde zich in haar element op de kasseien in de smalle straten van Tivoli, maar won niet omdat twee rensters, Lizzy Banks en Eugenia Bujak, al veel eerder het peloton vaarwel hadden gezegd. Het duo had op een gegeven moment bijna zes minuten voorsprong. Op de finish  was daar nog 1.10 van over. De Britse Banks zegevierde in de etappe over 170  kilometer, die daarmee de langste is in de 32ste editie van de Ronde van Italie voor vrouwen. Van Vleuten heeft nu 1.56 voorsprong op de Poolse Niewiadoma en 2.03 op Van der Breggen. Marianne Vos, zondag winnaar van de derde etappe, staat negende op 5.29.