Wilco Kelderman naar NK

Wielrennen Redactie

De organisatie van het NK wielrennen in Ede zal maar wat blij zijn met de komst van Tom Dumoulin en Wilco Kelderman. Laatstgenoemde is een kind van de streek en kent de regio als zijn broekzak. Het NK is een week voor de start van de Tour de France. Daar zal Kelderman waarschijnlijk de belangrijkste helper worden van Dumoulin. Overigens is de deelname van beiden aan de Ronde van Frankrijk nog niet bevestigd door de ploegleiding.

Maar de kans daarop is groot nu beiden niet hebben kunnen schitteren in de Giro d’Italia. Dumoulin moest na een val voortijdig opgeven, Kelderman verscheen vanwege blessureleed helemaal niet aan de start in de eerste grote ronde. In de Ronde van Catalonië had hij bij een val een nekfractuur en een gebroken sleutelbeen opgelopen. Wekenlang moest de Barnevelder een speciale brace om zijn nek dragen.  Inmiddels traint Kelderman weer buiten op de fiets.

Team Sunweb heeft de organisatie van het NK laten weten met alle beschikbare renners – dus op oorlogssterkte – te zullen komen. Vorig jaar kwam Kelderman op het NK ten val, waardoor hij moest afzeggen voor de Tour. Mathieu van der Poel werd op de Brabantse Wal Nederlands kampioen, maar zal zijn roodwitblauwe trui niet verdedigen in Ede, waar de profs  op 30 juni in actie komen. Van der Poel, wereldkampioen veldrijden en op de weg de revelatie van het voorjaar, rijdt deze zomer mountainbike-wedstrijden en heeft zich in deze tak van de wielersport reeds gekwalificeerd voor de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio.