Wilco Kelderman ‘overleeft’ knullige val  en blijft zesde

Wielrennen Redactie

De beslissing lijkt in de Tour de France gevallen, althans welke drie er zondag in Parijs op het podium staan. Geletruidrager Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard en Richard Carapaz sloegen in de zware bergrit naar de top van de Col du Portet een gaatje met de rest. Met de Sloveen als oppermachtige winnaar. Wilco Kelderman had vooraf verklaard snode plannen te hebben, maar kon die niet waarmaken. Toch behield de strijdende Barnevelder de zesde plaats.

Dat is zonder meer een knappe prestatie want aan de voet van de slotklim leek het weer mis te gaan met Kelderman. De kopman van BORA-hansgrohe raakte een stoeprand en kwam ten val. Zonder gevolgen, maar de achtervolging kostte wel weer energie. Dat hij in de beklimming kon aanhaken bij concurrenten als Uran en O’Connor was dan ook lovenswaardig. Een tempobversnelling van Pogacar was echter te veel. Alleen Vingegaard en Carapaz konden aanklampen. De jonge Deen die bij Jumbo-Visma schijnbaar moeiteloos de rol van de uitgevallen Primož Roglič overgenomen lijkt te hebben, loste toen Carapaz wegsprong, maar knokte zich bewonderenswaardig terug en werd achter Pogačar tweede. Kelderman kwam als zesde boven op 1.40 van Pogačar. De eerste Fransman op Quatorze Juillet, de nationale feestdag in Frankrijk, werd David Gaudu op de vierde plaats.  Limburger Wout Poels behield de bolletjestrui.

Eén zware bergetappe krijgen de renners nog voor de kiezen en zaterdag  is er een tijdrit over 30,8 kilometer. Mits Kelderman niets heeft overgehouden aan de val kan hij nog steeds de topvijf binnendringen.