Wilco Kelderman rijdt keurige tijdrit in Ronde van Catalonië

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman is op een verdienstelijke twaalfde plaats geëindigd in de tweede etappe van de Ronde van Catalonië, een tijdrit over 18,5 km. Daarmee presteerde de Barnevelder als beste van zijn ploeg BORA-hansgrohe. Hij gaf 53 seconden toe op de winnaar, oud-wereldkampioen Rohan Dennis van INEOS Grenadiers. Beste Nederlander was overigens Steven Kruijswijk met een vijfde plaats. De leiderstrui kwam in handen van de Portugees Joao Almeida.

Voor Kelderman is de Spaanse etappekoers die zeven dagen duurt de eerste wedstrijd in het shirt van de Duitse formatie. Hij was in januari met ploeggenoten van BORA-hansgrohe het slachtoffer van een eenzijdige aanrijding. Terwijl de renners aan het trainen waren werden ze onverhoeds in de flank gereden door een auto. Kelderman liep een hersenschudding op en een nekfractuur.

Maandag was hij in de eerste etappe in Spanje in het peloton geëindigd. Dat lukte niet zijn ploeggenoot Peter Sagan die op de meest pittige beklimming moest lossen en op ruim acht minuten was binnengekomen in gezelschap van onder meer Chris Froome. De oud-Tourwinnaar is volgens de Franse krant L’Equipe nog steeds de duurste renner van het hele peloton. Zijn nieuwe werkgever Israël Start-Up Nation zou hem 5,5 miljoen euro per jaar betalen. Afgaande op wat de Brit de laatste jaren gepresteerd heeft, weggegooid geld. Ook in de tijdrit bakte hij er weinig van. Froome werd 79ste op 2.05 minuut.

Kelderman staat in het algemeen klassement elfde op 25 seconden van Almeida.