Wilco Kelderman rukt op naar plaats vijf in Catalonië

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman is na de derde etappe de beste Nederlander in de Ronde van Catalonië. Hij passeerde in het algemeen klassement zijn landgenoot Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma die moest passen op de venijnige slotklim. Kelderman (BORA-hansgrohe) moest 36 seconden prijsgeven op ritwinnaar Adam Yates die tevens de leiderstrui in zijn bezit kreeg. De Barnevelder is opgerukt naar de vijfde plaats en heeft een achterstand van 1.03 op Yates.

Vooraf vroeg Kelderman zich af hoe het zou gaan in de bergen, na de sterke tijdrit dinsdag. Het antwoord kwam op de slotklim naar skiresort Vallter 2000 en luidde: goed. De groep werd uit elkaar geslagen na een demarrage van de oude Spanjaard Valverde, waarna Adam Yates het commando overnam en solo zegevierde. Ook nam de Brit van INEOS Grenadiers de eerste plaats over van Joao Almeida, die nog achter Kelderman finishte.

De jonge Nederlander Thymen Arensman maakte veel indruk. Hij hield als laatste van een kopgroep van negen renners die al vroeg gevormd was lang stand en werd pas een kilometer of drie voor de finish ingerekend. Donderdag is er opnieuw een bergetappe. De Ronde van Catalonië eindigt zondag in Barcelona.

 

Parijs-Roubaix

Overigens bracht de Franse krant Le Parisien minder positief wielernieuws. De klassieker Parijs-Roubaix gaat volgens de krant niet door op zondag 11 april omdat de regio rond de finishplaats nog weken langer in een lockdown blijft. Organisator ASO hoopt de Hel van het Noorden wel in het najaar  te kunnen organiseren en dat hopen ook de vrouwen die nog nooit in wedstrijdverband over de beruchte kasseien hebben mogen koersen. De tijd begint te dringen voor onder meer de ’oudjes’ Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten, die te kennen hebben gegeven graag de klassieker te willen rijden.