Wilco Kelderman slachtoffer massale valpartij in ’Luik’

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman was zondag een van de slachtoffers van een zware valpartij in Luik-Bastenaken-Luik. Op zo’n zestig kilometer van de finish klapte een groot deel van het peloton tegen het wegdek. Door de crash werd het peloton in tweeën gebroken. Ook Bauke Mollema was erbij betrokken maar hij kon de koers met achterstand vervolgen. De jonge Remco Evenepoel demarreerde vlak voor de top van de Redoute en kwam solo als eerste aan bij de finish.

De klassieker door de Ardennen ging over wegen die op diverse plaatsen kuilen en gaten bevatten. Een renner van TotalEnergies belandde in een afdaling aan de rechterkant van de weg in de berm en sleepte een groot deel van het peloton mee in zijn val. Wereldkampioen Julian Alaphillipe werd met een rugblessure naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek de Fransman een klaplong te hebben en twee gebroken ribben plus een gebroken schouderblad.

Andere prominente slachtoffers waren Romain Bardet, Roberto Uran en Wilco Kelderman die bezig is met zijn voorbereiding op de Giro d’Italia. Door ziekte moest de 31-jarige Barnevelder de Tour of the Alpes, gewonnen door Bardet, aan zich voorbij laten gaan. Na afloop van Luik-Bastenaken-Luik verklaarde zijn ploeg BORA-hansgrohe dat Kelderman bij de val niks heeft gebroken. Wel liep hij wat kneuzingen op en moest hij op enkele plaatsen worden gehecht. Jos van Emden van Jumbo-Visma moest eveneens de strijd staken.

Nienke Vinke

De 17-jarige Nienke Vinke uit Amersfoort is als vierde geëindigd in het eindklassement van de uit drie etappes bestaande EPZ Omloop van Borsele. Het multitalent Zoe Backstedt heerste in de meerdaagse koers voor junioren. Vinke was in de openingsetappe de beste Nederlandse met de derde plaats.


De laatste nieuwsberichten: