Wilco Kelderman sluipt naar tweede plaats in Tirreno-Adriatico

Wielrennen Redactie

Bijna ongemerkt is Wilco Kelderman naar de top van het klassement in de Tirreno-Adriatico geslopen. Met nog drie koersdagen voor de boeg staat de Barnevelder tweede, op elf seconden van leider Damiano Caruso. Ploeggenoot Tom Dumoulin, toch al niet fit aan de ronde begonnen, verliet de Italiaanse rittenkoers voortijdig na een val.

Door de opgave van Dumoulin waren de Nederlandse ogen zaterdag in de vierde etappe volledig op Wilco Kelderman gericht. De 26-jarige allrounder mocht sowieso voor eigen kans gaan, maar had zich tot dusverre een beetje schuil gehouden. Vrijdag finishte hij als negende in gezelschap van onder meer Froome, Bardet, Landa en Uran.  Zaterdag bleef hij in de koninginnenrit in het spoor van de kanshebbers. Mikel Landa won de sprint van vijf koplopers, Kelderman eindigde in een groep daar vlak achter en werd achtste. Hij schoof op in het klassement doordat Geraint Thomas van Sky die het algemeen klassement aanvoerde, met pech uitviel.

Voor Dumoulin is 2018 niet best begonnen. De Nederlandse winnaar van de Giro van 2017 kampte in de Ronde van Abu Dhabi met materiaalproblemen en begon aan de Tirreno-Adriatico met een verkoudheid. Volgens de ploegleiding van Team Sunweb liep hij zaterdag schaafwonden en kneuzingen op aan zijn borst, hand, been en arm.

 

Floortje Mackaij

Floortje Mackaij van Team Sunweb bevestigde haar goede vorm door zaterdag in de internationale Drentse Acht van Westerveld naar de vijfde plaats te sprinten. De Woerdense was in de massasprint niet opgewassen tegen enkele rasspurters als de Amerikaanse Alexis Ryan die de Belgische Jolien D’hoore net voor bleef. De Australische Chloe Hosking werd derde.