Wilco Kelderman stijgt in de Tour naar plek vijf

Wielrennen Redactie

Met schaafwonden van een dag oud en hechtingen in zijn kin ging Wilco Kelderman donderdag de Tourmalet te lijf. De beruchte reus in de Pyreneeën was hem vriendelijk gezind. Terwijl de Barnevelder zich keurig handhaafde bij de klassementsrenners moest nummer vier Rigoberto Uran lossen. Met als resultaat dat Kelderman de topvijf is binnendrongen. Tadej Pogačar bevestigde zijn suprematie en gaf zijn naaste belagers een extra draai om de oren.

De laatste bergrit in de Tour van 2021 stond deels in het teken van de strijd om de bolletjestrui. De Nederlander Wout Poels verdedigde zijn leidende positie in het bergklassement met verve. Hij pakte punten op de Tourmalet en moest vervolgens maar hopen dat zijn naaste concurrent Pogacar niet bij de eersten zou arriveren in finishplaats Luiz Ardiden. IJdele hoop, zo bleek. De Sloveense geletruidrager stak op de laatste klim opnieuw de lont in het kruitvat, kreeg Jonas Vingegaard en Richard Carapaz mee plus Enric Mas, een concurrent van Kelderman.

Met nog een extra sprintje vlak voor de finish liet Pogačar ook de laatste belagers voor zover je daar nog van kon spreken, moedeloos achter.

Kelderman bleef bij het groepje achtervolgers. Een dag eerder was de kopman van BORA-hansgrohe aan de voet van de slotklim gevallen, maar een meevaller was dat hij donderdagochtend geen stijve gewrichten had. Hij finishte met een achterstand van 34 seconden als negende in Luz Ardiden en hield daarmee de schade ten opzichte van Mas ruimschoots binnen de perken.

Met een flitsende tijdrit kan de Barnevelder zaterdag nog Ben O’Connor van de vierde plek verdrijven. Dat zag hij zelf ook wel in na zijn finish. ‘Ook al voelden de benen niet zo goed, ik sta nu wel vijfde en mogelijk kan ik nog een plaatsje stijgen.’ Het podium is definitief uit zicht, maar Pogačar, Vingegaard en Carapaz zijn deze Tour duidelijk van de buitencategorie. Met de Sloveen – net als vorig jaar – als de koning van de Tour die zijn gele trui met twee zeges in bergritten extra glans heeft gegeven.