Wilco Kelderman tevreden met vierde plek Dauphiné

Wielrennen Redactie

Richie Porte heeft het Critérium du Dauphiné gewonnen. Wilco Kelderman viel met zijn vierde plaats net buiten het podium, maar was niettemin tevreden over zijn optreden. Op de slotdag kwam er geen wijziging meer in de top van het klassement, ondanks een knullige val van de nummer drie Geraint Thomas. Hij kon weer terugkeren in de groep van de klassementsrenners. De rit werd net als zaterdag gewonnen door de Oekraïner Mark Padun.

Wilco Kelderman. Foto: Christof Kreuzer / BOHRA-hansgrohe

Wat de vierde plaats van Wilco Kelderman, met een achterstand van 33 seconden, waard is moet over enkele weken blijken wanneer de Tour de France begint. Het is een aardige opsteker voor de 30-jarige Barnevelder die dit seizoen opnieuw geplaagd werd door valpartijen. Hij reed een goede tijdrit en kon in de bergen bij de beste klimmers blijven, maar zelf een verschil creëren zat er niet in. Hij probeerde het wel degelijk, maar miste daarvoor het vermogen dan wel de explosiviteit.

Toch blikt hij tevreden terug op de acht dagen in Frankrijk. ‘Eigenlijk was ik sterker dan verwacht. Voor de Tour beginnen nu de laatste voorbereidingen en ik lig op schema.’

Kelderman, in La Grande Boucle de kopman van BORA-hansgrohe, heeft dus nog even om in topvorm te raken voor de start op 26 juni in Brest. Hij presteerde in de Dauphiné elk geval beter dan zijn landgenoot Steven Kruijswijk die het in de slotrit nog wel probeerde op weg naar de top van de Joux Plane, maar simpelweg een goede vorm ontbeert. Het lijkt wel zeker dat Kruijswijk (Jumbo-Visma) in de Tour een dienende rol zal vervullen ten behoeve van Primoz Roglic.

De andere renners uit de regio Utrecht reden de afgelopen week tamelijk anoniem mee. Martijn Tusveld (43ste op 28.26) beproefde nog wel zijn geluk in een bergrit, maar de Utrechter van Team DSM werd net als zijn medevluchters voortijdig gegrepen. Veenendaler Dylan van Baarle (50ste op 31.07) reed helemaal buiten de schijnwerpers, maar zijn ploeg INEOS Grenadiers veroverde met winnaar Porte en nummer drie Thomas wel twee plaatsen op het eindpodium. Tussen hen in nestelde zich verrassend de Kazach Alexey Lutschenko. Lennard Hofstede uit Veenendaal viel na een val uit met een ontwricht sleutelbeen en een elleboogbreuk.

Is de Dauphiné ten einde, de Ronde van Zwitserland trapte af met een tijdrit. Met de Nederlanders Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin, die zijn rentree maakt na een periode van bezinning. Ze zagen De Zwitser Stefan Küng de snelste tijd neerzetten.