Wilco Kelderman verlaat na val Ronde van het Baskenland

Wielrennen Redactie

Voor Wilco Kelderman is de Ronde van het Baskenland op een drama uitgelopen. De 30-jarige Barnevelder kwam twee achtereenvolgende dagen ten val, woensdag met gevolgen. Met Michael Woods viel hij in de smalle straten van Llodio vlak voordat de slotklim begon. Op beelden van Eurosport stond Kelderman naast de fiets met de hand tegen een schouder. Welk letsel hij precies heeft is nog niet duidelijk, hij is in elk geval uit de ronde gestapt.

Daarmee beleeft Kelderman een valse start bij zijn nieuwe ploeg BORA-hansgrohe. Half januari werd hij met ploeggenoten aangereden door een auto op de laatste dag van het trainingskamp. Behalve een hersenschudding liep de nummer drie van de Giro van vorig jaar een gebroken nekwervel op. In de Ronde van Catalonië maakte hij zijn rentree. Een goede rentree, de vijfde plaats in het eindklassement was een teken dat hij op de weg terug was.

Maar in de Ronde van het Baskenland is het opnieuw mis gegaan. De tijdrit in de eerste etappe ging heel behoorlijk, maar de dag daarop kwam hij ten val. Op het oog zonder schade en hij drong de toptien van het algemeen klassement binnen. De derde etappe was woensdag echter het eindstation voor Wilco Kelderman. Hij positioneerde zich voor de slotklim met stijgingspercentages van wel twintig procent, maar kwam nooit boven. Michael Woods deed dat nog wel, hij finishte op bijna tien minuten achter de winnaar.

Dat was Tadej Pogačar die in een Sloveens onderonsje zijn landgenoot Primož Roglič aftroefde. Het duo had zich op de steile Muur van Ermualde losgemaakt van de concurrenten, al wisten die de schade beperkt te houden. De 40-jarige Alejandro Valverde werd derde op vijf seconden.

Dankzij de bonificatieseconden rukte Pogačar op naar de tweede plaats in het klassement, op twintig seconden van leider Roglič.