Wilco Kelderman vlamt op de Etna en stormt top-10 binnen

Wielrennen Redactie

Eindelijk lacht het geluk Wilco Kelderman eens toe. De 29-jarige kopman van Sunweb zag Geraint Thomas, de grote favoriet voor de eindzege in de Giro, vele minuten verliezen in de rit naar de top van de Etna. Dat gold in mindere mate voor Simon Yates, in 2018 winnaar van de Vuelta, maar ook hij lijkt kansloos voor de eindzege. Op de vulkaan werd het een slagveld. Jonathan Caicido won, Kelderman eindigde als vierde en pakte tijdwinst op concurrenten.

Tussenstand Giro d’Italia

Het was bijltjesdag in de derde etappe van de Ronde van Italië 2020. Voornaamste slachtoffer was Geraint Thomas, de Tourwinnaar van 2018. De Brit was nog voor het officiële startschot, tijdens de neutralisatie, gevallen en moest al vroeg lossen. Uiteindelijk verloor hij 12.19 minuten. Thomas leek juist een voorschot op de eindzege te hebben genomen in de openingsetappe. Hij koos ervoor vroeg van start te gaan in de tijdrit en had daardoor de straffe wind in de rug, in tegenstelling tot concurrenten als Wilco Kelderman, Jakob Fuglsang, Vincenco Nibali en Steven Kruijswijk die lijdzaam ondervonden dat de wind gedraaid was.
Twee dagen later sloeg echter het noodlot toe voor de Brit en Team Ineos. De rijkste ploeg in het peloton beleeft een allerbelabberdst coronaseizoen. In de Tour zag Ineos titelverdediger Egan Bernal afstappen en nu lijkt ook de roze trui volledig uit zicht. Maar niet alleen voor Thomas loopt de Giro uit op een sof, ook Simon Yates die twee jaar geleden heel dicht bij de eindzege was, verloor veel terrein. Hij kwam pas na 4.22 op de ritwinnaar binnen.
Kelderman maakte met het shirt open een uiterst frisse indruk. De Barnevelder glipte in de slotfase weg uit een achtervolgend groepje, al viel de winst op de meet wat tegen. Maar na de derde etappe staat Kelderman op de vierde plaats op 42 seconden van de nieuwe rozetrui-drager, Joao Almeida. De Portugees heeft een paar honderdsten voorsprong op ritwinnaar Caicedo uit Ecuador. Kelderman ruikt het podium. Misschien zelfs wel meer.