Wilco Kelderman zakt enkele plaatsen na koninginnenrit

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman kon zaterdag in de koninginnenrit van de Ronde van Romandië niet mee met de allerbesten. De Barnevelder finishte in het Zwitserse skiresort Thyon 2000 als elfde op bijna twee minuten van etappewinnaar Michael Woods die tevens de leiderstrui greep. Kelderman staat met nog een tijdrit te gaan tiende in het klassement. De Zwitserse etappekoers geldt voor menigeen als voorbereiding op de Tour de France, al is die pas over twee maanden.

De laatste beklimming was 21km lang en kende een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6 procdent. De renners kregen beestachtig weer voor de kiezen. De organisatie had besloten de start van de etappe met twee uur te vervroegen en door de mist en regen werd bovendien een deel van de afdaling van de voorlaatste klim geneutraliseerd.

Een kopgroep met onder meer de Deen Magnus Cort Nielsen begon met een voorsprong van ruim 5 minuten aan het laatste stuk omhoog. Door de neutralisatie hadden geloste renners weer kunnen aansluiten bij het peloton. Daarin bevonden zich onder meer klassementsleider Marc Soler en de nummer zeven, Wilco Kelderman, die een achterstand had van 21 seconden.

De kopgroep verbrokkelde en de renners werden een voor een opgepeuzeld door de uit het peloton ontsnapte Michael Woods. De Canadees werd op zijn beurt achterhaald door favoriet Geraint Thomas. In de sprint om de etappezege kwam Thomas ten val. De jonge Thymen Arensman van Team DSM was met een tiende plaats de beste Nederlander op 1.57. Kelderman (BORA-hansgrohe) finishte in dezelfde tijd als elfde, terwijl Steven Kruijswijk eerder was afgehaakt en bijna zes minuten verloor.

Kelderman heeft een achterstand van 1.58 op Woods. Hij heeft een voorsprong van vijf tellen op de verrassend sterke Arensman. Zondag wordt de Ronde van Romandië  afgesloten met een tijdrit van ruim 16 kilometer in en rond Fribourg.