Wilco steelt show, Jaco wint de wedstrijd

Polsstokverspringen Redactie

De polsstokwedstrijd in Jaarsveld om de Nowa Computers Bokaal was een wedstrijd onder prima omstandigheden en op hoog niveau. Het was nagenoeg windstil zodat de toeschouwers, die woensdagavond op Salmsteke ook al van een spannende wedstrijd konden genieten, opnieuw aan hun trekken kwamen. Nu zorgden de Wilco van Amerongen en Jaco de Groot seizoenrecords, waar woensdagavond de junioren Lucas van Eijk (Vlist) en Reinier Overbeek (Benschop) hetzelfde deden.

Andere hoogtepunten waren dat Wendy Helmes (IJsselstein) aan één sprong genoeg heeft voor winst bij de vrouwen, twee meisjes verder sprongen dan 13,5 meter en vier jongens boven de 16 meter.  Meer dan de helft van de deelnemers sprong een beste seizoenprestatie.

 

Senioren

De Benschopper Wilco van Amerongen is in grootse vorm en had bij het Kampioenschap van Jaarsveld al de verste sprong van 2019 gemaakt. Nu maakte hij zijn 1000e wedstrijdsprong die traditiegetrouw begeleid zou moeten worden door ritmisch geklap vanuit het publiek, maar doordat de wedstrijdcommentator pas op het laatste moment meldde dat het een jubileumsprong betrof, bleef het handgeklap achterwege. Van Amerongen liet zich niet afleiden en landde na 20,64 meter in het zandbed. Het seizoen record was gezet totdat Jaco de Groot aan de beurt was. De bioboer uit Kamerik klom de polsstok feilloos uit en kwam tot een fantastische 21,39 m. In de finale behielden Jaco en Wilco hun 1e resp. 2e plaats, en wist Rian Baas (Utrecht) in zijn laatste sprong Erwin Timmerarends (Montfoort) nog van het podium te springen (19,79 meter om 19,66 meter).

Bij de vrouwen liet Julia van Eijk (Haastrecht) al vroeg in de wedstrijd een prima 13,65 meter noteren. Nederlands meisjeskampioene Demi Groothedde (Jaarsveld) maakt dit jaar haar debuut bij de vrouwen en kwam voor het eerst tot een aansprekende afstand: 14,31 meter, goed voor het brons. Wendy Helmes had vooraf al aangekondigd slechts één sprong te zullen maken in verband met een kleine blessure. Het werd bij de vrouwen de sprong van de middag: beheerst en uitgebalanceerd sprong Wendy naar 14,98 meter, een afstand waar de overige deelneemsters niet meer aan zouden komen.  Haar “concullega” Dymphie Baas-van Rooijen (Oudewater) kwam uiteindelijk nog het dichtst bij: 14,70 m.