Wilhelminapark staat centraal in tweedaags wielerfestijn Utrecht

Wielrennen Redactie

Terwijl elders in Nederland al jaren koersen worden geannuleerd kent Utrecht een heus wielerfestival. Komend weekeinde worden tal van wielerwedstrijden gehouden in het Wilhelminapark. Klapstuk is de strijd om de titel Kampioen van Utrecht. Een officieuze titel aangezien de beste coureurs in de provincie elders rijden.

Het tweedaags wielerfestijn wordt georganiseerd door Wielerplatform Utrecht, waarin negen wielerverenigingen en fietsclubs in Utrecht vertegenwoordigd zijn. Afgelopen jaren werden in Utrecht in drie verschillende weekends wedstrijden en toertochten georganiseerd. Door de evenementen meer samen te brengen hoopt de organisatie duurzame evenementen neer te zetten voor een grote groep wielerliefhebbers.

Voorzitter Laurens Hitman van het Wielerplatform Utrecht denkt dat het samenvoegen van de evenementen een belangrijke stap is voor wielrennend Utrecht: ‘Wielrennen is het visitekaartje voor fietsstad Utrecht. Grote evenementen zoals de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España zijn bijzondere highlights die de hele stad mobiliseren. Deze evenementen staan echter niet op zich. De jaarlijkse herhaling van evenementen is van groot belang om wielrenners en toerfietsers uit Utrecht en omgeving te bedienen, organisatietalent te creëren én draagvlak te behouden bij partners en sponsoren.’

Zaterdag zijn in en rond het Wilhelminapark van pakweg 11 tot 20.00 uur wedstrijden voor jeugd, handbikers en studenten. De allerjongste jeugd komt overigens niet in actie. Hun wedstrijden zijn geschrapt omdat ze niet te veel wedstrijden binnen een kort tijdsbestek mogen rijden.

Ook op zondag wordt er gekoerst in en rond het Wilhelminapark. Voorheen was er de Ronde van de Maliebaan, maar de organisatie streeft er naar de wedstrijden meer te omkleden met muziek, allerlei kraampjes en sportieve demonstraties. Het Wilhelminapark is daarvoor meer geschikt.

Voor de strijd om het Utrechts kampioenschap wordt een klassement opgemaakt. De renners in de categorie amateurs rijden een tijdrit en een criterium. Verder wordt er vanaf 10.30 uur gereden in  onder meer een funklasse en door Masters (veteranen).