Willem waagt… suppen

Willem waagt

In de nieuwe rubriek 'Willem Waagt' probeert Willem van der Steeg tweemaandelijks een nieuwe sport. Deze keer is hij gaan suppen. Sup staat voor stand up paddling, alhoewel ‘standing up’ in het begin moeilijker blijkt dan het lijkt, daarover later meer. Bij suppen staat men op een soort surfboard en beweegt zich voort door middel van peddelen. Suppen in de huidige vorm is in de vorige eeuw ontstaan in Hawaï toen surfers bij het les geven op hun board bleven staan om zo een beter overzicht te hebben op hun leerlingen. Wereldwijd zijn er echter sporen van suppen gevonden die tot 5000 jaar terug gaan.

Willem van der Steeg is voormalig curling-international en regerend Nederlands kampioen curling op natuurijs, Europees kampioen moddervoetbal, Partij voor de Dieren statenlid en omni-sportgeïnteresseerde verslaggever voor deze krant. Hij beschrijft wat zijn bevindingen zijn en geeft antwoord op de belangrijkste vraag: wil ik dit vaker doen?

Net als in vele andere landen wint de sport in Nederland aan populariteit en is er inmiddels ook sprake van een nationaal kampioenschap. Daarnaast wordt elk jaar de Elfstedentocht gesupt zoals we die kennen van het schaatsen. Je ziet ze de laatste tijd dus steeds vaker, mensen die op een soort surfplank staan en zichzelf voortpeddelen. Omdat ik ook wel nieuwsgierig werd wat al die suppers nou beweegt om op een plank in het water te gaan staan, werd het dus tijd om een proeflesje te boeken. Ok, ik heb aan curling gedaan, wat een balanssport is, dus suppen is ‘appeltje, eitje’, dacht ik. Na wat zoeken op internet kwam ik uit bij Jay Jansen van Paddle School. Overigens zijn er legio mogelijkheden in de omgeving van Utrecht, want net als het toegenomen aantal suppers, struikel je inmiddels ook over de supscholen.

 

Les

Op een zaterdagochtend had ik dus een les op de Kortenhoefse Plassen. Na een korte uitleg hoe je moest gaan staan op je board, hoe te peddelen en, ook niet onbelangrijk, hoe je weer op je board kan komen nadat je in het water bent gevallen, was het zover. ‘Nou, klim maar op je board en ga maar staan’, gaf Jay aan. Tja, en dan merk je dat curling toch wel iets anders is dan suppen. Waar je bij curling vooral de balans uit je bovenbenen haalt, zit het bij suppen meer in je onderbenen. Kramp in je tenen is daarom ook niet ongewoon bij het suppen. Ik zal het maar toegeven: dat viel de eerste tien minuten niet mee. De knietjes knikten letterlijk en figuurlijk, want je wil uiteraard niet in het water vallen, zodat je mede-suppers kunnen lachen. Na wat onzeker gewiebel op het board, merk je echter al snel dat het gevoel begint te komen. Het is eigenlijk net als schaatsen en fietsen, als je het gevoel eenmaal hebt, houd je dat ook vast voor de toekomst. In de sport noemen ze dat ook wel ‘muscle memory’. In die zin is suppen ook laagdrempelig en kan in principe iedereen het doen.

‘Zullen we nu dan maar een tochtje maken?’ En zo gingen we achter de instructeur aan de Kortenhoefse Plassen op. Eigenlijk kom je er dan behoorlijk snel achter wat al die mensen nou beweegt om op een plank te gaan staan. Laat ik het zo zeggen: als je niet van natuur houdt, als je het vervelend vindt om één te worden met het spiegelende water, de vogeltjes en het dansende riet en daarbij sportief bezig te zijn, ga dan niet suppen. Ik kan mij er namelijk alles bij voorstellen dat mensen met hun sup het water op gaan om de drukke werkweek van zich af te schudden en om weer even ‘zen’ te worden. Niet voor niks worden er ook heuse yogalessen op de sup gegeven.

Voor wie het zich afvraagt bij het lezen van dit stukje; ja, ook ik ben van mijn plank gevallen en ben kopje onder gegaan. Een passerende speedboot vond het namelijk leuk om even wat extra te gassen om zodoende golfslag te maken en te kijken of die suppers wel zouden blijven staan. Op het moment dat Jay zei: ‘Willem blijft nog lang staan!’, ging ik dus de onderwaterwereld van dichtbij bekijken. Overigens schijnt dit een populaire hobby te zijn van speedbooteigenaren, maar dat terzijde. Na een uurtje of twee kwamen we ‘een beetje meer zen’ weer op de plek van vertrek aan en was het tijd om van de plank te stappen.

En Willem… ga je dit vaker doen?
Laat ik deze vraag als volgt beantwoorden: ik heb inmiddels mijn eigen sup aangeschaft.

 


Beoefen jij in de provincie Utrecht een niet-alledaagse sport en wil je Willem de fijne kneepjes leren? Laat het weten via willemwaagt@utrechtsesportkrant.nl en misschien komen we langs om aandacht aan jouw sport te geven.