Winnaars

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Het was in het nieuws en er waren zo'n 20.000 mensen bij. Getuigen dus. Toch is het helemaal niet waar dat Ajax afgelopen weekeinde won van FC Utrecht. Sterker nog, het was de grootste zege van Utrecht ooit. Ronduit schandalig dat de media de beelden van de wedstrijd zó hebben gemanipuleerd.

Niks Ajax, het was Utrecht dat won en nu ook de halve finale van de beker heeft bereikt.

Pim van Esschoten

Punt uit.

Ja, sedert een week leven we in een wereld van de ‘alternatieve’ feiten. Cijfers die niet bevallen worden weggezet als leugens, als onzin. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat toen Trump nog een Trumpje was nooit op een sportclub heeft gezeten.

Gewoon, potje voetballen met je elftal op zaterdagmorgen. Of tennis, schaken, hoogspringen. Afgezien van het plezier, leer je zo al jong wat verliezen is en hoe je met die teleurstelling omgaat. Zoals je ook leert dat winnen maar betrekkelijk is. Volgende week kan immers alles weer anders zijn.

Nee, Trump groeide anders op. Hij heeft alleen maar gewonnen in zijn leven. Louter gewonnen. En wie daar een vraagtekentje bij zet, krijgt met Trump te doen. En anders wel met Sean Spicer, de woordvoerder van Trump in het Witte Huis, die in de eerste 100 uur van de nieuwe president al een verbluffende indruk heeft gemaakt. Een ware vechtjas voor nuance en waarheid.

Zou het niks voor de president zijn om dat plan voor het nieuwe pupillenvoetbal van de KNVB over te nemen? Kleinere veldjes, twee tegen twee, vier tegen vier en dus meer balcontacten per spelers. Meer spelplezier dus, zo wordt gezegd.

Dat interesseert weliswaar Trump geen biet, maar wel die schitterende titel die de KNVB aan het plan gaf. Winnaars van morgen. Van dat soort vergezichten in de sport kun je er niet genoeg van hebben.

De invoering van het plan op alle Amerikaanse scholen kost hem niks. Canada betaalt. Het plan is uiteraard door alle clubs in Nederland met gejuich ontvangen. Iedereen enthousiast. Alle clubs. Enthousiast.

Oh, niet waar. Is er wel kritiek? Van alle kanten zelfs? Laster! Schandalig. Weer die verdraaide media.

Zo oneerlijk.