Winnend Utrecht krijgt voetballes

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht speelde vandaag in Stadion Galgenwaard tegen de nummer 6 van de Eredivisie, AZ. Ondanks de vroege achterstand wint FC Utrecht uiteindelijk met 2-1 van de Alkmaarders. Journalist Hans van Echtelt schrijft over de wedstrijden van FC Utrecht. Hij blikt terug op de bekerwedstrijd tegen AZ die gisteren gespeeld werd.

“Eigenlijk maakte mijn buurman op Vak P na afloop van FC Utrecht-AZ de meest treffende opmerking. ‘Dick Advocaat heeft niet het goede voetbal maar wel het geluk teruggebracht,’ hoorde ik hem zeggen nadat scheidsrechter Kevin Blom het laatste fluitsignaal had gegeven. Heel Galgenwaard juichte opgelucht maar ook vol ongeloof want er stond echt 2-1 op het scorebord in een wedstrijd waarin een gelijkspel al een mooie beloning was geweest voor het vertoonde spel.

Zoals Advocaat tegen NAC al beide handen mocht dichtknijpen, ging de Kleine Generaal helemaal uit zijn dak toen er was afgefloten. Zijn ploeg had de hele wedstrijd voetballes in positiespel gekregen van een soepel draaiende Alkmaarse formatie dat meer dan zestig procent balbezit had opgeëist. Maar doelpunten beslissen een wedstrijd en in dat opzicht had AZ een lesje in effectiviteit gekregen van FC Utrecht.

Gezegd moet worden dat de thuisclub een groot compliment verdiende voor de ongebreidelde vechtlust die anderhalf uur lang op de grasmat was gelegd. Bovendien toonde doelman David Jensen dat hij weer steeds beter in vorm komt na een matige beginperiode van dit seizoen, zodat hij geregeld als reddende engel kon fungeren. Met als hoogtepunt een reflex tijdens een scrimmage waarbij AZ tot die keer probeerde de bal over de lijn te werken. Steeds stond er wel een mannetje klaar om de bal te keren.

Aan het begin van de wedstrijd zag mijn andere buurman op Vak P de bui al hangen toen AZ-spits Bjorn Johnsen de bal al achter David Jensen had gewerkt en de VAR het doelpunt geldig verklaarde ondanks het feit dat de grensrechter had gevlagd voor buitenspel. ‘Ik ben deze week naar Zoutenbalch gewandeld om een training bij te wonen maar we mochten er niet in omdat het een besloten bijeenkomst was,’ zo grapte dezelfde buurman. ‘Nou, het ziet het resultaat, binnen drie minuten staan we al achter…’

Maar ook hij toonde zich na negentig minuten opgetogen, niet over het vertoonde spel maar over het resultaat, mede tot stand gekomen na een fraaie gelijkmaker van FC Utrecht via een virtuoze actie van Gyrano Kerk en afgemaakt door uitblinker Urby Emanuelson. De eigen goal van AZ-verdediger Ricardo van Rhijn maakte dat niemand na afloop nog maalde over het gebrek aan automatismen bij de thuisclub, maar mogelijk kan Advocaat daar de komende periode in al dan niet besloten trainersessies hard aan werken. Misschien komt het dit verdere seizoen dan nog helemaal goed met de FC.”