Wisselend succes schaakteams

Schaken Ted Vermeulen

Tweemaal winst en een nederlaag. Dat is de balans van de eerste competitieronde voor de topverenigingen in de provincie Utrecht. Schaakvereniging En Passant uit Bunschoten-Spakenburg, enkele malen landskampioen, boekte een overwinning evenals Oud Zuylen Utrecht (OZU). Stadgenoot Paul Keres daarentegen moest de tegenstander de hand schudden.

In de meesterklasse (de eredivisie van het schaken) startte het Spakenburgse En Passent met een mooie 5 ½ -4 ½ overwinning op het Rotterdamse Pathena. Voor het volle punt zogden Friso Nijboer, Manuel Bosboom, Richard Vedder en Anna-Maja Kazarian.

In de eerste klasse A speelde Oud Zuylen Utrecht thuis tegen AAS uit Aalsmeer. Na een lange tijd gelijk opgaande strijd mazzelde OZU dankzij een remise van Dirk Floor en won met 5½ tegen 4½. De overige remises waren voor Robert Beekman, Andre Bouwmeester, Meindert van der Linde en Marcel van Os. Voor de volle punten zorgden Menno Okkes, Vincent Diepenveen en Pieter Nieuwenhuis.

In de eerste klasse B redde Paul Keres het niet tegen het favoriete De Stukkenjagers uit Tilburg, 4½ -5½ . Door enkele fouten aan het begin keek de thuisploeg in het Utrechts Stedelijk Gymnasium steeds tegen een achterstand aan. In het team debuteerde de 15-jarige Joris Kokje met een sterke remise tegen de Belgische meester Stefan Beukema. Verder waren er ook remises voor Hugo ten Hertog, Evert Rademakers, Paul Hommerson en Wim van de Fliert.

Xander Wemmers en Jan Breukelman wonnen hun partijen.

De tweede speelronde in de schaakcompetitie is op 7 oktober.