WK-goud Van der Breggen, valpartij dwarsboomt ambities Van Vleuten

Wielrennen Hans van Ommeren

Een vroege valpartij heeft de ambities van Annemiek van Vleuten voor de wereldtitel wielrennen gedwarsboomd. De 35-jarige topfavoriete stapte weliswaar licht trekkebenend weer op de fiets, maar ontbeerde later in de koers de kracht voor een flitsende aanval. Een ijzersterke Anna van der Breggen zag haar kans schoon en veroverde in Innsbruck het goud.

In hoeverre de valpartij, waar ook Ellen van Dijk bij betrokken was, van invloed is geweest op de uitslag zal altijd een vraag blijven. Feit was dat Van der Breggen met een magistrale solo van zo’n 45 kilometer de hele concurrentie aan gort reed.

De oranje formatie was gedwongen te reageren toen enkele rensters, onder wie de gevaarlijke Australische Amanda Spratt, steeds verder weg reden. Eerst schudde Van Vleuten, die zich middels langdurige hoogtestages minutieus had voorbereid op de WK, aan de boom maar bij haar versnelling ontbrak de overtuiging.

Die was er wel bij Van der Breggen. Op het moment dat Van Vleuten werd teruggepakt, plaatste de tweede grote Nederlandse troef een geweldige jump. In een mum van tijd achterhaalde ze de verbrokkelde kopgroep, waar Van Dijk al eerder uit was gevallen. Van der Breggen verzwakte geen moment en liep op indrukwekkende wijze steeds verder uit. Haar voorsprong bedroeg uiteindelijk 3.42 minuten op Spratt en liefst 5.26 op de Italiaanse Tatiano Guderzo.

 

Rolstoel

Geen persoonlijk succes dus voor Van Vleuten, wel waren er complimenten dat ze zich had geschikt naar het teambelang. Van tweespalt in de Nederlandse ploeg waar vooraf in tal van media over werd gespeculeerd, bleek uiteindelijk geen sprake. Al zal Van Vleuten binnensmonds best wel enige krachttermen hebben gebezigd toen bleek dat ze door die smak tegen het asfalt niet fit genoeg was op het moment suprême.

Volgens bondscoach Thorwald Venenberg was bij de val haar knie dubbel geslagen, waardoor ze niet goed kon trappen. ‘Al kreeg ik door haar aanval het idee dat het wel mee viel.’ Niet dus, na afloop werd de onfortuinlijke Van Vleuten in een rolstoel naar een EHBO-post gereden en later naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek.

 

Erg teleurgesteld

Van Vleuten zal met gemengde gevoelens terugblikken op de WK. Eerder deze week prolongeerde ze haar wereldtitel tijdrijden, maar de regenboogtrui van de wegwedstrijd was een nog groter doel. Die heeft ze nog steeds niet en zoveel kansen zal de Vleutense van geboorte niet meer krijgen.

‘Persoonlijk ben ik erg teleurgesteld, maar ik ben blij dat we het als Nederland heel goed hebben gedaan,’ zei ze voor de camera van de NOS. ‘Ik denk dat ik de ideale voorzet heb gegeven voor Anna. Ik voelde me vandaag zo ontzettend goed, ook nog op de klim na de val, maar had problemen met mijn knie. Bij de val probeerde ik me op te vangen en de knie is daarbij vermoedelijk uit de kom geschoten, waardoor ik maar met één been vermogen kon leveren. Uitrijden ging nog wel, maar ik kon net niet van de fiets stappen en kan nu niet meer lopen. De knie ligt in barrels.’