Wereldtitel voor Van Vleuten, brons Vinke op WK junior

Wielrennen Redactie

Zaterdagochtend is Annemiek van Vleuten op imponerende wijze wereldkampioen op de weg geworden. De Utrechtse van geboorte zat lange tijd niet in de kopgroep maar deed in de laatste kilometer een aanval en soleerde naar de wereldtitel. In Wollongong viel ze eerder deze week nog met een breukje in de elleboog tot gevolg, waardoor onzeker was of ze überhaupt mee kon doen. Bij de junioren-vrouwen werd Nienke Vinke derde.

Van Vleuten kent een geweldig seizoen, met winst in de Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta à España en nu de wereldtitel. Na de race zei ze: ‘Ik kan het niet geloven, ik dacht: ik heb nog één kans en dat is aanvallen op het eind. Ik wachtte tot ze me terugpakten, maar ze kwamen niet.’

Achter Van Vleuten eindigde de Belgische Lotte Kopecky als tweede, de Italiaanse Silvia Persico werd derde. Ellen van Dijk uit Woerden, nog moe van de race om haar wereldtitel tijdrijden die ze deze week binnen sleepte, kon niet meekomen en eindigde als 24ste. Marianne Vos werd 14e.

Nienke Vinke

Voordat de Elite vrouwen aan hun race begonnen, mochten de junior-vrouwen aan de start verschijnen voor hun wereldkampioenschap. Nienke Vinke wist een bronzen medaille te veroveren. De 18-jarige Amersfoortse lag zelfs in zilveren positie maar werd in de finale op de Mount Pleasant bijgehaald door Eglantine Rayer uit Frankrijk. Die versloeg haar in een sprint-à-deux om de tweede plaats. Wereldkampioen werd op de dag dat ze 18 jaar werd zoals verwacht de Britse Zoe Bäckstedt, die ook al op de tijdrit de regenboogtrui had gepakt.

De prestatie van Vinke – volgend seizoen bij Team DSM – mag er zijn, zeker wanneer je in ogenschouw neemt dat Bäckstedt er met kop en schouders bovenuit steekt en in feite de juniorencategorie al een tijdje ontstegen is. De jeugdige rensters moesten vier ronden afleggen op het Wollongong City Circuit, een afstand van ruim 65 kilometer. Al in de eerste ronde begon Bäckstedt aan een solo die pas bij de finish eindigde.