WK in Doha voor ‘rookie’ Femke Bol meer dan geslaagd

Atletiek Redactie

Drie seconden bedraagt het verschil tussen Femke Bol en de wereldtop op de 400 meter horden. Drie seconden en zestienhonderdste om precies te zijn. Een gat van een dikke 20 meter, leert een snelle rekensom. Nu is de Amerikaanse wereldkampioene Muhammad van uitzonderlijke klasse op dit nummer en was de 19-jarige Amersfoortse op de WK in Doha niet meer dan een ‘rookie’.

Een debutant die wel twee startbewijzen voor de Olympische Spelen van 2020 in de wacht sleepte. Met haar 55,32 in de series van de 400m horden voldeed Bol verrassend aan de limiet voor Tokio en waren de wereldkampioenschappen atletiek al geslaagd voor de atlete van Altis. Het was bovendien een dik persoonlijk record, dat voorzichtig verwachtingen wekte voor de halve finale, een dag later.

De Europees juniorenkampioene bleek echter nog niet voldoende hersteld van de zware inspanning en liep ruim een seconde langzamer. Niettemin was Gregory Sedoc zeer te spreken over haar optreden. Met wat meer lef in het eerste deel van de race en een verdere ontwikkeling van haar techniek heeft ze zeker potentie, aldus de analist van Studio Sport, zelf een man van de horden.

 

Kers op de taart

De finale die Bol dus niet haalde maakte duidelijk dat het gat met de absolute top nog bijzonder groot is. Muhammed liep een nieuw wereldrecord in 52,16, opgejaagd door haar jonge landgenote McLaughlin, die finishte in 52,23. Tijden waar Bol vooralsnog  alleen maar van kan dromen.

De kers op de taart kwam met de estafetteploeg van de 4×400 meter. Met Bol als slotloopster kwam het jeugdige Nederlandse kwartet tot 3.27,40, net genoeg om als achtste land door te dringen tot de finale. Goed voor een ticket naar Tokio.  In de finale konden Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Bianca Baak en Femke Bol niet stunten en werden ze laatste in 3.27,89.

Nu ze verzekerd is van deelname aan de Olympische Spelen is de missie naar Doha meer dan geslaagd voor de Amersfoortse, die dit jaar van een veelbelovende junior is gepromoveerd naar een topper in wording.

De andere atlete uit de regio Utrecht op de WK  Dafne Schippers zag in Qatar de keerzijde van de medaille. Na twee keer 100 meter zat haar WK er al op. Schippers raakte tijdens de halve finale van de sprint geblesseerd aan haar lies, liet de finale schieten en moest ook afzeggen voor de 200m waarop ze haar wereldtitel verdedigde. Een bittere pil voor de Utrechtse die dit seizoen terugkeerde bij haar oude coach Bart Bennema. De mogelijkheid bleef open dat ze alsnog op de 4x100m zou starten, maar dan moest de estafetteploeg zich wel plaatsen voor de finale. Dat lukte net niet.