WK-zilver estafetteteam na fenomenaal slot Femke Bol

Atletiek Redactie

Als de race nog vijf meter langer had geduurd, had het Nederlandse gemengde estafetteteam goud gepakt op de openingsdag van de WK atletiek in Eugene. Nu moest het oranje kwartet op de 4x400 meter genoegen nemen met zilver. Met dank aan een fenomenaal slot van Femke Bol, maar ook aan het drietal voor haar: Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver en Tony van Diepen. De blijdschap was er niet minder om in het Nederlandse kamp.

De 3.09,90 betekende een nieuw nationaal record, maar het ging in de eerste plaats om de medaille. Nederland had in de series de tweede tijd gerealiseerd achter topfavoriet Amerika. Maar de concurrentie was groot voor het team, dat op de Olympische Spelen van Tokio met de op zich knappe vierde plaats net buiten de prijzen was gevallen.

In de finale mocht één frisse atleet opgesteld worden, wat in het voordeel is van landen die niet zoals Amerika over een heel regiment toplopers beschikken. Bij Nederland nam Femke Bol de plaats in van Eveline Saalberg. De start was bepaald niet bemoedigend. Eerste loper Bonevacia was zo’n anderhalve seconde trager dan in de series. Maar Klaver deed het net als in de series uitstekend en bracht Nederland van de zevende naar de derde plaats. Van Diepen werd weliswaar ingehaald, maar met zijn grote inhoud – de 800 meter is zijn terrein – haalde hij op zijn beurt de atleet voor hem weer in.

Femke Bol lag bij het ingaan van haar 400 meter dus in bronzen positie en daar leek gedurende de ronde geen verandering in te komen. Haar achterstand op de voorste twee was te groot. Maar ineens stortte de Amerikaanse volledig in. De Dominicaanse Republiek profiteerde en ook de ontketende Bol snelde het thuisland voorbij. Bijna won ze zelfs nog, Ze kwam slechts achthonderdsten tekort voor het goud. Het ongeloof straalde van haar gezicht toen ze over de finish kwam.

De 22-jarige Amersfoortse etaleerde in bloedvorm te verkeren voor haar lievelingsonderdeel, de 400 meter horden. De series daarvoor beginnen woensdag in alle vroegte, Nederlandse tijd, met de finale zaterdagochtend rond vijf uur.