WK zwemmen | Update zesde dag

Zwemmen Peter de Jong

Het hele jaar hebben de zwemmers ernaar toegeleefd: de WK zwemmen. Zondag barstte het toernooi langebaanzwemmen in Budapest los. Tot en met zondag 30 juli kunnen we genieten van ‘s werelds beste zwemmers. Een dagelijkse update van Oranje met speciale aandacht voor de zwemmers uit onze provincie.

Het langebaanzwemmen maakt onderdeel uit van het WK zwemmen, waar ook de disciplines duiken, waterpolo, openwaterzwemmen, synchroonzwemmen en schoonspringen aan bod komen. De Utrechtse afvaardiging bestaat uit sprinter Jesse Puts, zwemmend bij Aquarijn Nieuwegein met coach Herman van den Berg. Hij komt uit op de 50m vrij waar hij zijn PR en nationale record (21,82) wil verbeteren.

De in Veenendaal geboren Marjolein Delno woont in Eindhoven en traint bij VZC Veenendaal. Delno komt op de WK uit op de 200 meter wisselslag. Haar focus ligt echter op de estafette waar ze zwemt met Esmee Vermeulen, Femke Heemskerk en Robin Neumann.

 

Openwaterweek

Nederland heeft een prima openwaterweek achter de rug: goud voor Weertman op de 10, zilver voor Van Rouwendaal op de 25. Bondscoach Marcel Wouda neemt echter nadrukkelijk geen claim op medailles voor de WK-zwemploeg. ‘Het is mijn taak om de zwemmers onder optimale omstandigheden te laten trainen en ze zo goed mogelijk aan de start te brengen. Over medailles praten heeft geen zin. De concurrentie heeft de afgelopen tijd niet stilgestaan en ik wil bovendien mijn zwemmers niet onnodig onder druk zetten. Ons streven is dat iedere zwemmer zijn beste seizoentijd gaat zwemmen’.

Wouda heeft gelijk. Op het Olympische toernooi van vorig jaar in Rio behaalde de binnenploeg geen medailles. De tijd van een ongenaakbare Ranomi Kromowidjojo en de Golden Relay Girls is voorbij. Veldhuis en Dekker zijn gestopt en Heemskerk richt zich hier vooral op de 200 vrij individueel.

Utrechtse coming man Jesse Puts pakte in december de wereldtitel op de 50 vrij kortebaan. Maar de langebaan is andere koek, Puts mist hier zijn sterke keerpunt en onderwaterfase. Op de wereldseizoensranglijst staat hij dertiende met een tijd van 21,95. Een medaille is dan ook niet reëel. Zelf gaat de ambitieuze Puts voor een finaleplaats. Daarvoor zal hij zijn Nederlands record van 21,82 dienen te verbeteren.

 

WK dag 1 – Jonge estafette ploeg

Op de eerste zwemdag had Oranje een jonge ploeg ingezet op de estafette mannen. Stolk, Pijnenburg, Schwietert en Puts presteerden prima, maar kwamen 1,21 seconde te kort voor een finaleplaats. Na afloop was 50-meterkoning Jesse Puts misselijk van de inspanning. ‘Het zijn twee banen. Dat is voor mij een heel lang stuk. Ik heb alles gegeven, ik ben nu helemaal naar de klote. Met mijn split van 48,8 ben ik tevreden. Helaas geen finale, maar we hebben allemaal maximaal gepresteerd.’

De in Veenendaal geboren Marjolein Delno wist zich niet te kwalificeren voor de finale op de 200 wissel. Zij werd negende in haar serie in een tijd van 2:15,05.

Dag 1 was een topdag voor het overige Nederlandse contingent. De estafettemannen hebben hun potentie laten zien voor de toekomst. Op de school maakt Arno Kamminga reuzestappen. En wat te zeggen van het nationale record van Mathys Goosen op de 50 vlinder. Allemaal hoop voor de toekomst.

En over de dames niets dan goeds, een onverwachte bronzen medaille op de estafettesprint, met Kim Busch als belofte voor de toekomst. Voor de wereldtop is het nog te vroeg, maar met zo’n progressie van de 19-jarige is de toekomst hoopvol. En ook de arrivés Heemskerk en Kromo lieten weer zien dat er rekening met ze moet worden gehouden.

 

WK dag 2 – Kira Toussaint laatste in de finale 100m rugslag

Op de tweede dag kwamen de Utrechtse zwemmers niet in actie.

Na de bronzen medaille van de estafettedames, de verbetering van het nationale record van Mathys Goosen op de 50 vlinder en de maar voortdurende progressie in de prestaties op de school van Arno Kamminga, is het vandaag de beurt aan Nederlanders Kira Toussaint (100 rug) en Kyle Stolk (200 vrij). Toussaint wordt in de finale laatste in 1:00,76. Toussaint is na afloop duidelijk: ‘Heel erg balen. Ik ben achteraf gezien te snel weggegaan, daar moet ik nog aan werken.’

Kyle Stolk scoort de 21e tijd (vóór een Jeremy Stravius), dus een halve finale 200m vrij zit er niet in.

 

WK dag 3 – Heemskerk niet naar de finale

De spanning is ’s avonds voelbaar als Femke Heemskerk het water induikt voor de halve finale. Duidelijk was dat ze van ver weg komt na haar vertrek bij de Fransman Lucas. Zijn Spartaanse methoden deden de fijnbesnaarde zwemster geen goed. Voor het kampioenschap had ze nog geen idee wat ze zou kunnen laten zien. Pas afgelopen april kon ze weer volledig krachtoefeningen doen.

Het scorebord na de race is onverbiddelijk: Heemskerk is negende geworden en valt net buiten de finale. Na afloop: ‘Ik deed wat ik kon. Ik heb een hele goede vlakke race gezwommen. Helaas zwommen er in de eerste serie een aantal mensen verschrikkelijk hard. Ik zwom naar mijn mogelijkheden. Dit jaar heb ik maar een keer sneller gezwommen 1:56,28. De andere tijden waren rond de 1:56,50′. Heel steady. Als daar een prijs voor was, had ik die gewonnen’. Femke Heemskerk is fysiek op de weg terug en mentaal sterker geworden. Laat dat de pleister op de wonde zijn. Ook Robin Neumann redde de finale niet, zij wist haar tijd in de ochtend niet te evenaren en werd laatste in haar race in 1:58,80.

Het derde nummer met Nederlandse inbreng is de 800 vrij. Met niemand minder dan Europees, Olympisch en kersvers wereldkampioen openwater Ferry Weertman. Hij komt dicht in de buurt van zijn persoonlijk record maar sneeft uiteindelijk in een tijd van 7:56,44, de vijftiende tijd. Jammer maar het toernooi kan voor hem niet meer kapot.

Buiten de Nederlandse inbreng staan er vandaag maar liefst  5 finales op het programma. Het begint met de prestigieuze 200 vrij. Met de Chinese boom Sun Yang en de Britten Duncan Scott en James Guy op pole position. Na 100 meter ligt Guy aan de leiding, maar hij redt het niet. Ook  Scott stelt teleur. Het is de Chinees Yang die er met de prijs vandoor gaat in de snelste tijd van het jaar: 1:44,39. Zilver is er voor de Amerikaan Townley Haas (1:45,04) en de Rus Aleksandr Krasnykh. (1:45,23) haalt het brons op.

Ter vergelijk, Pieter van den Hoogenband zou in deze race tweede zijn geworden met zijn toptijd uit 2002: 1:44,89. Over het wereldrecord van Paul Biedermann (1:42,00) hebben we het maar niet, maar dat was ook uit de tijd waarin je gewoon bleef drijven in het pak.

En er hangt meer in de lucht. We kijken nu al uit naar Kromo en haar 50 en 100. Maar dat later. Morgen 50 rug met Kira Toussaint en Maaike de Waard. En het koningsnummer bij de mannen begint. Voor Nederland verschijnt Ben Schwietert in het bad.

 

WK dag 4 – Internationale sterren

Voor Nederland geen middagprogramma vandaag. Het is niet altijd feest in deze zeer internationale sport. Kira Toussaint probeerde het vanochtend op de 50 vrij, maar strandde op een haar. In april had ze op de Swimcup nog 27,96 gezwommen. Vandaag werd het 28,30.

Andere Nederlandse deelnemer van vandaag, Ben Schwietert, haalt de middag ook niet. Hij startte op het koningsnummer 100 vrij. En finishte als 31e in een tijd van 49,91.

De finale waarin wij hoopten op Femke, de 200 vrij, werd vanmiddag verzwommen. Internationale sterren aan de start. Wereldrecordhouder Pellegrini. En de alleskunners Ledecky en Hosszu. Ledecky had gisteren nog opzien gebaard door na haar winnende 1500 als eerste de finale op de 200 in te zwemmen in een 1:54. Typisch genoeg ging het vandaag langzamer. Ze zwom vandaag 1:55,18 en deelde daarmee zilver met Aussie McKeon. Hosszu stelde teleur met een zevende plek in 1:56,35. Femke Heemskerk zou met haar tijd van gisteren (1:56,50) 8e zijn geworden in de finale.

 

WK dag 5 – Estafette met Veenendaalse touch

Ranomomi Kromowidjojo laat een sterke 53,09  zien in de halve finale op de 100m, slechts tweehonderdste boven haar beste seizoentijd. Voor haar eindigen Pernillle Blume (52,99), Bronte Campbell (53,04) en Penny Oleksiak (53,05).  Ranomi over haar race: ‘Het was spannend. Gelukkig zit ik erbij. Het zit allemaal dicht op elkaar, met een topfavoriet. Mijn race was niet top, dan hoop je maar dat het genoeg is. Morgen nieuwe kans. Een steekt erboven uit. De rest zwemt ook hard, maar morgen is een andere wedstrijd. Ik vind zelf dat ik harder moet kunnen zwemmen. Ik liet het laatste stukje een beetje lopen en had geen goede aantik. Ik heb een slag extra gemaakt.’

De 4 keer 200 vrij werd ook gezwommen vandaag. Nederland zwom eerder op de dag naar een vijfde plek in de series, met een tijd van 7:55,16. Globetrotter Neumann opent in 1:59 blank, vedette Heemskerk zwemt eenhonderdste langzamer dan gisteren 1:56,51, Esmee Vermeulen noteert een 1:59,09 en slotzwemster Marjolein Delno uit Veenendaal noteert een 2:00,56. Vanavond al zijn de finales. Nederland ligt in de series op 3,5 seconde van het goud. Heemskerk na afloop: ‘We hebben goed gezwommen. Een medaille zal er niet in zitten, we zitten nu in de opbouw van een nieuwe ploeg op de 200’. Esmee Vermeulen was de enige die nog niet in actie was gekomen. ‘Ik zag die andere Nederlanders allemaal pr’s zwemmen, ik had erg veel zin om te gaan racen. De finale wordt gaaf. We gaan ervan genieten. De buitenlandse teams gaan nog andere zwemmers inzetten, wij doen het met dit team.’

Slotzwemster Delno was hoopvol voor de toekomst: ‘Over een tijdje zwemmen we allemaal een stuk harder’. Voor de statistiek: het was voor het eerst sinds 2007 dat Nederland in een WK-finale stond op deze discipline.’

Wat een geweldige zwemdag. De 100 mannen met de Nieuwe Held Caeleb Dressel, met Adrian erachter als medailleverzamelaar. De 100 vrij bij de dames kende één supertopper en 6 andere dames die voor een medaille gaan. Een begin van een 200-vrijploeg met drie talenten en een leidster Heemskerk en de nimmer versagende Arno Kamminga geeft het voorbeeld aan schoolzwemmend Nederland.

 

WK  dag 6 – Vrijdag sprintdag met Jesse Puts

De ochtend start met een onafzienbare rij sterke beren: de mannen van de 50 vrij. Een daarvan is de regerend wereldkampioen op de kortebaan. Een Nederlander. Een Utrechter. Jesse Puts. Hij was degene die de tijden van Pieter van den Hoogenband op dit nummer naar de geschiedenis zwom. Hij was deze week vol goede moed. Zwom een prima split op de 4 keer 100 vrij als opwarmer. Kortom, was er klaar voor.

Heat 13, laatste heat. Aan de start Jesse Puts en Benjamin Proud. De Brit had de snelste seizoentijd gezwommen, 21,31. Benjamin Proud kwalificeert zich. Puts niet, in een voor hem bedroevende tijd van 22,28 wordt hij achtste in zijn serie en 21e over all. Onvoldoende voor de halve finale van vanavond. Voor die 22 seconde zwemmen was Puts niet gekomen.