Woerden nog altijd een wielerstad

Veldrijden Ted Vermeulen

De profronde, het rondje om de kerk, bestaat niet meer. Wél is er ieder jaar een unieke veldrit, waarmee Woerden zich internationaal profileert. Daarnaast waart in de vestingstad nog altijd de geest rond van grote wielerkampioenen uit de vorige eeuw. Arie van Vliet en Jan Derksen maakten vooral op de piste furore. Vele decennia later mag Woerden zich nog steeds een wielerstad noemen. Een duik in de historie en een blik op de toekomst.

Het is een echte wielerstad, Woerden. Er zijn in de loop der jaren heel wat prachtige wielerwedstrijden in Woerden georganiseerd. De grote wielerkampioenen Arie van Vliet en Jan Derksen worden in Woerden met een monument geëerd.

Woerden was de geboorteplaats van Arie van Vliet (1916-2001). Deze legendarische baanwielrenner won tijdens de Olympische Spelen van 1936 goud op het onderdeel 1 kilometertijdrit en zilver op de sprint. In Woerden staat aan de Oostsingel een monument ter ere van deze sprinter.

Woerden is ook de woonplaats van Ron Mackay.  Begin jaren tachtig was hij een talentvolle renner, die onder meer de Ster van Zwolle en twee etappes in Olympia’s Tour won. In 1985 werd hij prof.
Zijn dochter Floortje Mackaij werd geboren in Woerden op 18 oktober 1995 en behoort tot de grootste wielertalenten van Nederland. In 2013 werd ze Nederlands kampioene bij de junior-vrouwen en dat jaar pakte ze in dezelfde categorie ook zilver op het EK tijdrijden. Haar grote doorbraak bij de mondiale elite beleefde ze in 2015 met een zege in de klassieker Gent-Wevelgem.

Ook Ellen van Dijk is inwoonster van Woerden. De geboren Harmelense prolongeerde in augustus haar Europese titel tijdrijden in het Deense Herning. Samen met Mackaij werd Van Dijk met Team Sunweb onlangs wereldkampioen op het onderdeel ploegentijdrit in het Noorse Bergen.

 

Profronde van Woerden

Foto: Jan Kruijdenberg/Utrechtse Sportkrant

Van 1974 tot en met 1999 bestond er een Profronde van Woerden. Dit evenement werd georganiseerd door de Stichting Wielerronde Woerden. Deze koers heeft een indrukwekkende erelijst. In 1975 werd de wedstrijd gewonnen door de enige echte ‘Kannibaal’: Eddy Merckx. Andere grote namen op de erelijst zijn onder meer Jan Raas (1978, 1980 en 1983), Joop Zoetemelk (1982, 1984 en 1987), Gerrie Knetemann (1979 en 1985), Johan van der Velde (1986), Adrie van der Poel (1989) en Jeroen Blijlevens (1998).

Na de editie van 1999 werd overgegaan op een andere discipline in de wielersport. ‘De belangstelling was tanende,’ vertelt  Arjan van der Horst, voorzitter van het organisatiecomité. ‘Het toenmalige bestuur vroeg zich af of ze moesten stoppen met dit rondje om de kerk of dat ze het nog één keer goed moesten doen en daarna op een andere fiets gaan zitten.’

Het werd het laatste. De laatste profronde van Woerden werd gewonnen door Tristan Hofman en het organisatiecomité ging zich voortaan helemaal richten op een andere discipline: veldrijden. Het jaar daarop was ‘de Nacht van Woerden’ geboren.

 

Nacht van Woerden

Van der Haar maakt in 2017 een, volgens hemzelf, uitzonderlijke wheelie op het Woerdense parcours. Foto: Jan Kruijdenberg/Utrechtse Sportkrant

De veldrit heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk regionaal evenement met nationale en internationale aantrekkingskracht. ‘En dat nu al weer voor de zeventiende keer,’ zegt Van der Horst met gepaste trots. ‘Uit binnen- en buitenland is er veel belangstelling. Niet alleen van de renners,  ook van de media en, last but not least, de toeschouwers komen in groten getale. Het is eigenlijk één groot feest. Want onze veldritten zijn niet een doorsnee veldrit door de modder in het bos of weiland, nee, onze veldritten vinden plaats in het centrum van Woerden. Natuurlijk zijn er op het kunstmatige parcours ‘modderelementen’ en hindernissen ingebouwd, anders kunnen we niet van een veldrit spreken. En er is uiteraard kunstlicht op het parcours. Het geheel ziet er heel spectaculair uit en ook dit jaar waren er weer zo rond de 8000 toeschouwers, die zich op allerlei manieren goed vermaakten.’

In tegenstelling tot wat men gewend is bij vele profritten, is de toegang tot het parcours in Woerden altijd gratis. Hoe komt het organisatiecomité dan uit de kosten? Wereldtoppers komen niet voor een gevulde koek en een glaasje ranja! ‘De Nacht van Woerden is ingedeeld in categorie 2 van wedstrijden om de Wereldbeker van de UCI, de internationale wielerunie, en voor de eerste tien in de eindrangschikking zijn punten te verdienen voor de wereldranglijst. Voor sponsoren is dat een belangrijk gegeven. In de beginjaren konden we de kosten redelijk dekken door bijdragen van de lokale middenstand. Zij profiteerden en profiteren nog steeds van het evenement, te meer omdat de veldrit daags voor de (wereld)beroemde koeienmarkt wordt verreden. Die bijdragen van de middenstand zijn natuurlijk nog steeds welkom en noodzakelijk, maar we vonden het toch veiliger om op zoek te gaan naar een hoofdsponsor voor de langere termijn. Liefst een naamgever van de ‘Nacht’.

Die naamgever, hoofdsponsor, werd gevonden in KIREMKO, een bedrijf uit Montfoort dat  gespecialiseerd is in ‘foodprocessing equipment’ en zich voor liefst tien jaar aan het evenement verbond. Ook de gemeente Woerden is blij met het evenement en draagt bij in de kosten. ‘Ons organisatiecomité bestaat uit zeven personen,’ vertelt Van der Horst. ‘We hebben ieder jaar weer de hulp van ruim 100 vrijwilligers, van voornamelijk de WTC Woerden, de locale wielervereniging. Zij staan voor de opbouw van het parcours,  EHBO-posten, voor de verkeersregelaars en vooral voor de veiligheid. Het tragische ongeluk tijdens een evenement in Haaksbergen heeft ons weer duidelijk gemaakt dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Zonder de vrijwilligers is er geen evenement en ik ben erg blij, dat wij altijd kunnen rekenen op goede mensen die affiniteit hebben met de wielersport. Dat is goed voor de beleving en natuurlijk voor de sport.’

Eenmaal dreigde de Nacht van Woerden niet door te gaan. ‘De weersvoorspelling was dermate slecht, dat we eigenlijk op het punt stonden de wedstrijden af te gelasten. Maar Meteo Consult waarmee we altijd nauw contact hebben, voorspelde ons dat de onweersbuien 300 meter van ons parcours verwijderd zouden blijven. We hebben op hun kennis vertrouwd en de koers doorgang laten vinden. En met succes, ondanks  de wind, regen en hagel,’ geniet Van der Horst nog na.

 

Koppelcross

Marianne Vos (tweede van links) en Lars van der Haar (tweede van rechts) met de aan hen verbonden junioren aan de start van de koppelcross. Foto: Jan Kruijdenberg/Utrechtse Sportkrant

Dit jaar was er een noviteit. Tien jeugdleden van de WTC Woerden reden een koppelcross. Een koppelcross? ‘Ja’, knikt Van der Horst bescheiden. ‘Je moet af en toe iets bedenken om te vernieuwen en om de wielersport te promoten. Daarom bedacht ik een koppelcross. Tien topcoureurs, onder wie Lars van der Haar, David van der Poel en…Marianne Vos heb ik kunnen verleiden om geheel belangeloos een soort estafette te rijden, gekoppeld aan een jeugdlid van WTC Woerden. Om vervolgens samen over de meet te komen. Een schitterende belevenis natuurlijk voor de jeugd, nergens ter wereld maak je dat mee.’