Woerdenaar Arie van Vliet heeft zijn olympische opvolgers

Baanwielrennen Redactie

Arie van Vliet was de laatste Nederlander die olympisch kampioen werd op de wielerpiste. Pas 85 jaar later kreeg de rappe renner uit Woerden een opvolger. Of beter gezegd, opvolgers. De baanrenners zorgden dinsdag in Tokio voor de zesde Nederlandse gouden medaille door de teamsprint als snelste te volbrengen. Het was tevens het succes van de coach van de baanploeg, Hugo Haak uit Vianen, die vermoedelijk nog meer olympisch eremetaal kan oogsten.

Het goud op de teamsprint kwam overigens niet als een verrassing. Nederland was de laatste jaren mondiaal steeds de sterkste geweest. Om nog een zekerheidje meer in te bouwen voor Tokio ging  een extra sprinter mee ten koste van een renner voor de wegwedstrijd. Een strategie die zich heeft uitbetaald want Nederland kon zich nu de luxe permitteren zich iets te sparen in de twee wedstrijden voor de finale.

Die werd overigens soeverein bereikt. Het Nederlandse trio was de snelste in de series – met Engeland en Australië nog wel in de buurt – en rolde vervolgens Polen op. In de finale kreeg Engeland een draai om de oren. Met als starter Roy van den Berg werd meteen een voorsprong genomen, die door Harrie Lavreysen werd uitgebouwd. Jeffrey Hoogland maakte het als nummer drie af. De Engelsen kregen klop met meer dan 3 seconden, een eeuwigheid op dit sprintonderdeel.

 

1936 Berlijn

Arie van Vliet won als 20-jarige een gouden medaille in 1936 op de Olympische spelen van Berlijn. Dat deed hij op de 1 km tijdrit. Op de sprint pakte hij zilver na een omstreden beslissing. De Woerdenaar werd in de finale gehinderd door een Duitser maar die werd niet gediskwalificeerd en kwam er met een geldboete vanaf. De gouden medaille mocht de man van het thuisland houden.

Arie van Vliet ging door tot op hoge leeftijd en beëindigde pas als 41-jarige zijn imposante carrière. Hij overleed in 2001, 85 jaar oud. In Woerden is een standbeeld voor hem opgericht in de buurt van zijn huis aan de Oostsingel.

De Nederlandse baanploeg gaat de komende dagen ongetwijfeld meer medailles scoren, met bijvoorbeeld op de individuele sprint. Jan-Willem van Schip uit Schalkwijk komt donderdagochtend (Nederlandse tijd) in actie op het uit vier onderdelen bestaande omnium en zaterdagochtend met Yoeri Havik in de koppelkoers (Madison).