Woerdense Ellen van Dijk mikt op derde Europese titel tijdrijden

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk en Dylan van Baarle gaan naar het EK wielrennen in Glasgow. Van Dijk hoopt opnieuw haar Europese titel tijdrijden te prolongeren, terwijl Van Baarle behalve in de race tegen de klok ook zijn geluk beproeft in de wegwedstrijd. Dan dient de Veenendaler wel af te rekenen met onder meer Peter Sagan, in 2016 de allereerste Europees kampioen.

De Slowaak heeft het tricot dat hoort bij de Europese titel nooit gedragen omdat hij dat jaar tevens wereldkampioen werd en uiteraard liever met de regenboogtrui pronkte. Het EK wordt door sommigen als overbodig gezien. Vorig jaar bij de tweede editie lieten vele toprenners het kampioenschap links liggen en ook dit jaar staat het op een ongelukkig moment op de kalender. Een dag na de wegwedstrijd begint op 13 augustus de BinckBank Tour door Nederland en België. Voor onder meer LottoNL-Jumbo en Sunweb reden om geen renners beschikbaar te stellen voor het EK. Wel aan de start in Schotland verschijnt Nederlands kampioen Mathieu van der Poel. In de tijdrit vier dagen eerder starten Jos van Emden (LottoNL-Jumbo en lid van De Volharding) en Dylan van Baarle.

Dat het EK nog geen grote statuur heeft zal Ellen van Dijk worst wezen, een titel is een titel zal de Woerdense redeneren. Zowel in 2016 als in 2017 werd ze Europees kampioen tijdrijden en ook dit jaar is ze de grote favoriet in deze discipline. Nederland kaapte trouwens ook in de wegwedstrijd de belangrijkste medaille weg. Anna van der Breggen was de eerste Europees kampioen, Marianne Vos vorig jaar de tweede. Beiden zijn ook dit jaar in de wegwedstrijd van de partij, evenals Van Dijk. Dat geldt niet voor Annemiek van Vleuten. Ze bereidt zich met een hoogtestage voor op het WK in Oostenrijk, anderhalve maand na het EK.

 

Baan

Wim Stroetinga is door bondscoach Peter Schep geselecteerd voor het EK baan in Glasgow. De Nijkerker rijdt met Yoeri Havik de Madison oftwel de koppelkoers. Overigens is het Europees kampioenschap baanwielrennen voor beloften (onder de 23 jaar) en junioren voorlopig geschrapt. Dat zou van 21 tot en met 26 augustus gehouden worden in het Italiaanse Montichiari Velodrome, maar het dak van de piste moet worden vervangen.

Wel in Italië is het WK paracycling van 2 tot en met 5 augustus. In Maniago rijden onder meer bij de tandems Vincent ter Schure uit Houten en piloot Timo Fransen.

 

EK wielrennen Glasgow

Baan: donderdag 2 tot en met dinsdag 7 augustus

Weg: tijdrit 8 augustus. Wedstrijd: vrouwen 5 augustus, mannen 12 augustus.