Wordt het Annemiek, Ellen of Floortje in de Omloop?

Wielrennen Redactie

De Omloop Het Nieuwsblad geldt zaterdag als de opening van het klassieke wielerseizoen. Althans voor Belgen en ook voor Nederlanders die zich opmaken voor de voorjaarsklassiekers. De WorldTour mag dan voor de ronderenners begonnen zijn in de woestijn van de Emiraten, de Vlaamse kasseien met soms veel wind en regen is waar eendagskleppers naar uitkijken. Annemiek van Vleuten won vorig jaar, Floortje Mackaij werd derde en Ellen van Dijk vijfde.

Voor de geboren Utrechtse Van Vleuten was het de opmaat naar een zegereeks die geruime tijd onderbroken werd door de corona-pandemie maar een vervolg kreeg in augustus. Tot haar triomftocht abrupt tot stilstand kwam door een valpartij in Italië.  Het kostte Van Vleuten de eindzege in de Giro Rosa en misschien ook wel de wereldtitel, gezien de bloedvorm waarin ze verkeerde.

De afgelopen weken trainde de 38-jarige met haar nieuwe ploeggenoten van Movistar. Soms ging ze op pad met de mannen van het Spaanse wielerbolwerk, wat ze ook had gedaan bij haar vorige ploeg Mitchelton-Scott. Ze volgde een hoogtestage op de vulkaan El Teide op Tenerife en de ontvangst bij de Spanjaarden voelde als een ‘warm bad’.

Hoe haar vorm is zal graag  getest worden door het topduo uit Woerden, Floortje Mackaij en Ellen van Dijk. Enkele seizoenen teamgenoten bij Sunweb – tegenwoordig DSM geheten – de laatste jaren is Van Dijk gelukkig bij het Amerikaanse Trek-Segafredo. Beide rensters houden van de omstandigheden die de Omloop meestal omgeven. Plensbuien, wind en kou zijn ze wel gewend in Nederland. Eigenlijk geldt voor beiden: hoe zwaarder hoe liever. Dan is er ook nog Lorena Wiebes uit Mijdrecht, een sprintster van wereldklasse, maar dat het peloton bij elkaar blijft op de kinderkopjes en pittige beklimmingen als de Muur van Geraardsbergen, is uiterst onwaarschijnlijk. De wind zal vermoedelijk zaterdag de meest lastige factor zijn, de temperatuur is aangenaam en het blijft droog. De vrouwen rijden 124 kilometer van Gent naar finishplaats Ninove (rond 17.30 uur).

Bij de mannen zijn er geen deelnemers uit de regio. BEAT Cycling, de ploeg van Schalkwijker Jan-Willem van ‘t Schip en Veenendaler Martijn Budding begint pas later, op 2 maart in Le Samyn, aan het wegseizoen dat Van Schip vooral succes op de baan moet brengen. Hij mikt op een olympische medaille en de wegkoersen die hij rijdt zullen dan ook vooral in het teken staan van de voorbereiding op Tokio.

Dat het vrouwenwielrennen steeds meer gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat ook hun koers live op tv (het Belgische Sporza) komt, na die van de mannen.