Woudenberg Volleybal in drie jaar van district naar 1e Divisie

Volleybal Ted Vermeulen

Na twee promoties achter elkaar kwam Woudenberg afgelopen seizoen, voor het eerst in de Woudenbergse geschiedenis, uit in de tweede divisie. Daar werd verrassend de tweede plek behaald wat weer recht gaf op het spelen van promotiewedstrijden. De eerste werd nipt met 2-1 gewonnen van VC Sneek en de tweede verloren van Sovoco uit Soest.

Aangezien Sovoco ook won van VC Sneek werd Woudenberg tweede in de nacompetitie en promoveerde de club uit Soest. Promotie misgelopen. Maar, daar kwam een verrassing uit de hoge hoed. ‘Het tweede team van Lycurgus uit Groningen heeft afgezien van promotie en die plek is nu voor ons’ legt trainer/coach Arnoud Holl uit. ‘Het lijkt wel op een spannend jongensboek wat we nu meemaken. De promotie van twee jaar geleden naar de derde divisie was destijds volkomen terecht. Dat we een ploeg hadden die in de derde divisie zou kunnen meedraaien was ook te voorzien, maar in dat eerste jaar direct naar de tweede divisie promoveren en nu weer direct naar de eerste divisie is echt heel erg gaaf. Hier genieten we enorm van.’

Op die vraag of Woudenberg wel wat te zoeken heeft in die eerste divisie is de coach zeer realistisch: ‘Dat gaan we beleven. De tegenstanders zijn in ieder geval beter dan afgelopen jaar. Maar we gaan niets anders doen. Ook afgelopen seizoen moesten we in het begin wennen aan het niveau, maar daarna hebben we redelijk snel kunnen aanpassen en zijn we weer doorgegroeid. De grote uitdaging zal zijn hoe om te gaan met sprongservicegeweld en onze aanvallers zullen te maken krijgen met een betere blokkering. We hebben een goede maar kleine spelersgroep. Tijdens de nacompetitie is wel gebleken dat dit ons parten kan spelen. We hebben de mazzel dat middenman Koos Jol in Woudenberg is komen wonen en Jochem Koetsier vanuit het tweede is overgekomen. Zij zijn aan het team toegevoegd, maar dan nog is de selectie smal. We zijn nog op zoek naar een extra spelverdeler. We zijn daar nog niet in geslaagd, maar we blijven zoeken. Maar nu genieten we er enorm van en wat het leuke is, dat dit gewoon allemaal met ‘eigen’ spelers is geflikt; het team is de afgelopen seizoenen niet of nauwelijks veranderd en alle spelers, op twee na, spelen al minimaal tien jaar in Woudenberg.’

 

Aanpassingen

Het succes van de volleybalmannen bracht ook wat praktische en logistieke wijzigingen met zich mee. ‘Met deze derde promotie op rij horen we als kleine dorpsvereniging, bestaande uit drie vrouwen-, vier mannen- en vier jeugdteams, plotseling tot de top-40 van volleyballend Nederland, dat is een prestatie van trainer/coach Arnoud Holl waar we erg trots op zijn’ aldus Jos van der Lee, bestuurslid Sponsoring & PR.

‘Het spelen op dat niveau vraagt in sportieve zin veel van Arnoud en zijn team, maar ook de vereniging zelf stond plotseling voor de nodige uitdagingen. In de hogere divisies stelt de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo) andere eisen aan het speelveld. Volgens deze eisen was de ruimte achter de huidige achterlijn te klein. Al tijdens het afgelopen seizoen mochten we alleen nog met dispensatie van de NeVoBo op het huidige veld spelen. We moesten dus op zoek naar een oplossing’, vervolgt Van der Lee. ‘Die hebben we gevonden in het aanleggen van een nieuw veld dwars over de volle breedte links in de zaal. Daardoor moest het wedstrijdschema voor de thuiszaterdagen worden herschreven en moesten alle trainingen over de beschikbare zaalruimte verdeeld worden. Met die puzzel zijn we eigenlijk nog steeds bezig.’

Aangezien het zicht vanaf de huidige tribune beperkt zou worden, ontstond al snel de idee om te gaan werken met verrijdbare tribunes die op thuiszaterdagen tegen de muur geplaatst kunnen worden.  Het aanleggen van een nieuw veld, dat al snel “Center Court” ging heten en de aanschaf van vier verrijdbare tribune-delen bracht een forse investering met zich mee.

‘Hiervoor hebben we contact gezocht met zowel de Stichting ABC en de Gemeente Woudenberg,’ laat Van der Lee weten. Stichting ABC was bereid om de aanleg van het veld voor haar rekening te nemen. Ook de Gemeente Woudenberg liet zich niet onbetuigd en nam 2/3 van de aanschaf van vier verrijdbare tribunes voor haar rekening. Van der Lee laat weten de partners erg dankbaar te zijn voor de steun en de honorering van het verzoek om subsidie.

Het eerste team van Woudenberg speelt de thuiswedstrijden op de zaterdagavond om 18.30 in sporthal De Camp, Bosrand 15-17. Er is nog plaats op de nieuwe tribunes.