Zal de rug van Schippers zich in Doha gedragen?

Atletiek Redactie

De val van de trap, nu ruim een half jaar geleden, zal nog steeds door haar hoofd spoken. Want soms doet haar rug niet wat Dafne Schippers wil. En de spieren in haar romp heeft ze toch zo nodig in het startblok. Het kan het verschil betekenen tussen een medaille en een anonieme rol, beseft de Utrechtse sprintster, tweevoudige wereldkampioene, als geen ander.

In Doha (Qatar), waar van 27 september tot en met 6 oktober de wereldkampioenschappen atletiek worden gehouden, geldt Schippers nog steeds als kanshebber voor een medaille. Maar dan wel op de dubbele sprint, de 200 meter, de afstand waarop ze in 2015 en 2017 heerste. De topfavoriet is ze dit jaar zeker niet. Daarvoor is de voorbereiding te zeer in de war geschopt door die vermaledijde val in haar woning. Enkele weken geleden speelde de pijn weer op tijdens de finale van de Diamond League in Brussel.

Schippers is met Femke Bol de enige vertegenwoordiger uit de regio Utrecht op de WK atletiek. Maar terwijl een WK voor de 27-jarige Utrechtse al ‘gewoontjes’ begint te worden – ze is in Doha voor de vierde keer van de partij – maakt de 19-jarige Amersfoortse haar debuut op de mondiale titelstrijd.

 

Zevenkamp

Schippers zal zich haar WK-debuut nog zeker heugen. In 2013 was de Utrechtse nog geen sprintster pur sang. Ze kwam uit op de zevenkamp en was in Moskou de eerste Nederlandse atlete die een WK-medaille (brons) veroverde. Twee jaar later voegde ze daar een gouden (200m) en een zilveren (100m) medaille aan toe en in 2017 nog eens goud en brons op die afstanden. Haar persoonlijke records op de 100m (10.81) en 200m (21.63) dateren al weer uit 2015. Toch mag je Schippers nooit uitvlakken wanneer het een belangrijk kampioenschap betreft. Ze is een echte toernooiloopster, kan zich uitstekend focussen op het moment suprême.

De Utrechtse is voorts een belangrijke schakel in de 4x100m estafetteploeg. Het Nederlandse kwartet staat al jaren aan de Europese top. Met drie atleten die zich ook op de sprintnummers hebben geplaatst (Schippers, Samuel en Van Hunenstijn), is een topprestatie zeker ook in golfstaat Qatar mogelijk.

 

Hordeloopster

In een andere estafetteploeg, de 4×400 meter vrouwen, mag Femke Bol zich een volle ronde de longen uit het lijf lopen. De Nederlandse vrouwen kwalificeerden zich op dit nummer al in mei van dit jaar in het Japanse Yokohama voor de WK. Lisanne de Witte heeft zich als kopvrouw van het team ook individueel geplaatst voor de WK.

Femke Bol ontwikkelt zich in razendsnel tempo ook als hordeloopster. Op 25 mei van dit jaar liep de Amersfoortse haar eerste race op de 400 meter horden. Ze had al laten zien dat deze pittige afstand haar goed ligt, maar dat was zonder hindernissen. Tijdens haar eerste race met de 10 hordes dook de atlete van Altis direct onder de 59 seconden. Op 15 juni deed zij dat nog eens ‘dunnetjes’ over door onder de 56 seconden te finishen, waarmee ze voldeed aan de WK-limiet.

Overigens heeft Bol al goud binnen. Op de EK U20 in Zweden veroverde ze op de 400m horden de Europese titel. Haar persoonlijk record, gelopen op 15 juni, is 55,94.

De 17de wereldkampioenschappen atletiek worden voor het eerst in een golfstaat georganiseerd. Het Khalifa International Stadium heeft een capaciteit van 40.000 bezoekers en werd eerder gebruikt voor de Asion Football Cup en de Asian Games (Aziatische Spelen). In 2020 zal het stadion ook dienen als arena voor het WK voetbal.

 

Wanneer komen ze in actie?

Dafne Schippers

Zaterdag 28 september: series 100m
Zondag 29 september: halve finale 100m (mogelijk); finale 100m (mogelijk)
Maandag 30 september: series 200m
Dinsdag 1 oktober: halve finale 200m (mogelijk)
Woensdag 2 oktober: finale 200m (mogelijk)
Vrijdag 4 oktober: 4x100m series
Zaterdag 5 oktober: finale 4x100m (mogelijjk)

 

Femke Bol

Dinsdag 1 oktober: series 400m horden
Woensdag 2 oktober: halve finale 400m horden (mogelijk)
Vrijdag 4 oktober: finale 400m horden (mogelijk)
Zaterdag 5 oktober: series 4 x 400m
Zondag 6 oktober: finale 4 x 400m (mogelijk)