Zalen dicht, jeugd blijft trainen, topsport mag door

Beleid Redactie

Alle binnensportlocaties gaan vanaf dinsdag 15 december voor een periode van vijf weken dicht. De sportscholen, zwembaden en sporthallen moeten hun deuren sluiten. Buiten kan onder voorwaarden wel gesport blijven worden. Dat zei premier Mark Rutte maandagavond in zijn speech vanuit het Torentje. Het NOC*NSF licht toe wat de consequenties voor de sport zijn tot, minimaal, 19 januari 2021.

Jongeren tot 18 jaar kunnen blijven sporten en trainen in teamverband. Vanaf 18 jaar geldt een maximum van twee personen, die anderhalve meter afstand moeten houden. Maar geen teamtraining, geen wedstrijden, geen groepslessen en geen competitie. ‘Een rondje in je eentje hardlopen of fietsen kan altijd en is ook aan te raden’, voegde Rutte daar nog aan toe.

‘Helaas, maar zeer begrijpelijk heeft het kabinet stevige maatregelen moeten nemen’ reageert algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF op de speech van de premier. ‘Deze maatregelen raken ook de sport. Goed dat de jeugd in ieder geval buiten wel gewoon door kan blijven sporten. Laten we hopen dat deze maatregelen na half januari weer teruggedraaid kunnen worden. Zodat ook al die gymzalen en andere binnensportruimtes waar de Nederlandse kinderen zo graag komen, weer open kunnen.’

Het betaalde voetbal en de topsportcompetities gaan wel door tijdens de ‘lockdown’ van vijf weken die premier Mark Rutte maandag aankondigde. In de eredivisie, Keuken Kampioen divisie en de Vrouwen eredivisie wordt de komende weken doorgespeeld. Het kabinet maakte vorige week bekend dat de topsportcompetities vanaf 17 december weer van start kunnen gaan en dat blijft ook zo.