Zaterdag-zondag materie (2)

Voetbal Robert Jan van der Horst

Het vraagstuk zaterdag/zondag wordt weer actueel als pupillen mogen uitkomen in O10 – geboortejaar 2009 – of ouder. Zij dienen dan weer op zaterdag te gaan spelen, met alle capaciteitsproblemen van dien. Of ze moeten weer aansluiten bij de wachtlijst, mocht die nog bestaan voor die leeftijdscategorie. Vandaag deel 2 uit een serie van vijf artikelen over de zaterdag-zondag materie.

Ook wijkt de allerjongste jeugd steeds vaker uit naar clubs die weliswaar niet hun eerste keuze zijn, maar waar ze wel direct kunnen instromen in een jeugdelftal op zaterdag. Daarnaast blijven ze bij hun favoriete club gewoon op de wachtlijst staan.

Bij het Utrechtse UVV verliep de keus voor de zondag – de club stootte na felle interne discussies medio 2015 de zaterdagtak af – niet zonder slag of stoot. Het zorgde voor tweespalt binnen de traditierijke vereniging. Maar die keus lijkt UVV geen windeieren te hebben gelegd. Binnen de kortste keren was er ruimte voor zeven meisjesteams op zaterdag op sportpark De Paperclip in Leidsche Rijn, kan de Onder 19-1 – het hoogste jeugdteam – zijn thuiswedstrijden weer op het hoofdveld spelen, zoals dat hoort voor een opleidingsteam, werd de wachtlijst zo goed als weggewerkt en lijken de rijen zich weer te hebben gesloten. Al denkt hoofdtrainer Renato Dijksterhuis, die onder meer speelde bij zaterdagclub Desto en trainer was bij Montfoort (eveneens uitkomend op de zaterdag) er dan weer anders over. ‘Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het zaterdagvoetbal. Meer leven, meer gezelligheid.’ Al is dan de consequentie dat jeugdwedstrijden op zaterdagmiddag 17.00 uur worden geprogrammeerd.

De vraag is desondanks niet wat leuker of gezelliger is: zaterdag of zondag. Dat is aan eenieder om dat voor zichzelf te bepalen. Al wordt die keus natuurlijk voor je gemaakt als je lid wordt van clubs die vanuit levensbeschouwelijke of geloofsovertuiging uitsluitend op zaterdag voetballen., maar dat terzijde. Er wordt bij de Bond terecht dan ook niet gesproken over de zaterdag-zondagproblematiek, maar over de zaterdag-zondagmaterie.

 

Oplossingen

De vraag is vooral waar we de jongens en meisjes – de toekomst van voetballend Nederland – kwijt moeten en hoe we de ruimte creëren om ze te laten trainen en hun wedstrijden te laten spelen. Het liefst op fatsoenlijke tijden. Vandaar dat de KNVB toch is gestart met een inventarisatie. De voetbalbond hoopt eind dit jaar met een eerste rapportage te komen.

Het slotwoord is aan voorlichter Bram Groot. ‘Als KNVB zijn we ons er van bewust dat de wensen van voetballers en clubs blijven veranderen en dat we mee moeten gaan met de tijd, stilstand is immers achteruitgang’, zo laat Groot weten. ‘Als voetballers meer op zaterdag willen gaan voetballen dan moeten wij dit samen met clubs zo goed mogelijk faciliteren. Aan de andere kant moeten wij er voor waken dat het niet gebeurt dat clubs op zaterdag met wachtlijsten zitten en dat de velden op zondag leeg staan. Als KNVB zijn wij daarom ook bezig om samen met clubs naar oplossingen te kijken. We willen er namelijk voor zorgen dat het voetbalweekend zo optimaal mogelijk benut wordt.’

En dat competitieweekend zou voor senioren zomaar al op woensdag –of vrijdagavond al kunnen beginnen.

 

Morgen wordt deel drie uit deze reeks op de website gepubliceerd.

Lees hier het eerste deel terug.