Zeg JA tegen koolhydraten: ze zijn juist goed voor sporters!

Voeding Carlien Harms

In de praktijk hoor ik steeds vaker dat sporters minder graag koolhydraten eten of zelfs mijden omdat in de media regelmatig negatieve berichten voorbij komen.

Je zou van koolhydraten dik worden en onder andere een verhoogde kans hebben op diabetes. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan

Carlien Harms
Carlien Harms

koolhydraten – en dan vooral in de vorm van zetmeel – vormen echter de basis van een gezond en evenwichtig voedingspatroon voor sporters.

 

Wat zijn koolhydraten?

Er zijn drie soorten energieleverende koolhydraten: zetmeel, suikers en glycogeen. Zetmeel smaakt niet zoet, suikers wel. Beide zijn plantaardig. Zetmeel vind je terug in bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Suikers vind je terug in bijvoorbeeld de suiker uit de suikerpot, jam en in fruit. Glycogeen daarentegen is dierlijk: het zit in de spieren van zowel mensen als dieren.

 

Waarom hebben we koolhydraten nodig?

Koolhydraten zijn onze voornaamste energiebron. Eén gram koolhydraten levert vier kilocalorieën energie. Een sporter kan uit dit voedingsbestanddeel het gemakkelijkst energie vrijmaken. Daarvoor is veel minder zuurstof nodig dan voor de verbranding van vetten. Bovendien wordt energie uit koolhydraten maar liefst drie keer zo snel vrijgemaakt als uit vetten. Om die reden wordt ook wel over turbo-energie gesproken. Wie wil dat niet?

Glucose is de basisbrandstof voor het lichaam. Na een maaltijd worden het zetmeel en de suikers in de darmen afgebroken en komen ze allemaal in dezelfde vorm in het bloed terecht: als bloedglucose, ofwel bloedsuiker. Het bloed kan die glucose naar de spieren brengen om daar meteen verbrand te worden. Maar glucose kan ook worden opgeslagen in de spieren en – in veel mindere mate – in de lever in de vorm van glycogeen. In de spieren wordt het glycogeen bewaard als een gemakkelijk te benutten brandstof voor een later moment. Het glycogeen in de lever wordt gebruikt om de bloedglucosespiegel op peil te houden. Conclusie: koolhydraten horen in de voeding van een sporter.

 

Zetmeel zet aan?

Veel mensen denken dat je van zetmeel dik wordt. Onterecht. Overgewicht ontstaat wanneer je gedurende een langere periode meer energie opneemt dan gebruikt. Deze energie wordt niet alleen geleverd door zetmeelrijke producten, maar kan ook komen uit vetten, eiwitten, andere koolhydraten en/of alcohol. Zetmeelrijke producten zoals aardappelen, rijst, pasta, brood en graanproducten zijn juist voorkeursproducten voor sporters.

 

www.carlienharms.nl