Zege FC Utrecht mooi eerbewijs aan Joke

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht verloor afgelopen week haar oudste supporter: Joke Slijper. Ze is bijna 97 jaar geworden en zat jarenlang met haar zoons Frank en Wout en haar kleinkinderen op Vak P om de prestaties van haar favoriete club te bewonderen. Toen Joke 90 jaar werd, kreeg ze in haar Zeister woning bezoek van oud-speler Koos van Tamelen die haar namens FC Utrecht bloemen en het shirt met het cijfer negentig overhandigde.

De laatste jaren was ze fysiek niet meer in staat om de thuiswedstrijden te midden van haar familieleden bij te wonen, na jarenlange trouwe dienst in Galgenwaard.

Gisteravond was tijdens het duel tegen NEC het shirt met het cijfer 90 als mede een bos bloemen neergelegd op de plek waar Joke altijd plaats nam tijdens de wedstrijden van FC Utrecht. Omringd door haar familieleden en andere vaste bezoekers was zo op deze manier toch aanwezig bij de eerste zege van ‘haar club’ in maanden tijd. Spits Tasos Douvikas heeft haar nooit gekend maar toen hij de bevrijdende 1-0 scoorde, ging ook mijn gedachten meteen uit naar Joke die bij een FC-doelpunt destijds haar handen altijd zo minzaam in de lucht stak.

De ontlading in de rest van het goed gevulde stadion mocht er ook zijn. De driepunter tegen NEC bracht de play-offs formeel binnen en het was ook een bevrijding na een aantal wedstrijden waarbij in de allerlaatste slootfase vaak nog de winst die voor het grijpen leek, verspeeld werd. Het was meteen ook de eerste zege onder interim-coach Rick Kruys die na afloop zijn opluchting niet onder stoelen of banken stak.  Want het horrorscenario leek zich weer te voltrekken in blessuretijd toen NEC met een vallende kopbal van Jonthan Okitha bijna nog de 1-1 afdwong. Maar de weer solide keepende Fabian de Keijzer voorkwam dat met een reflex. En misschien had Joke Slijper ook nog een beetje meegeholpen…

Hoe groot de tegenstellingen op deze avond in Galgenwaard waren, moge blijken uit het spandoek dat op de Bunnik Side werd ontrold. Het was een laatste hommage aan Jan van. Dam, die afgelopen week overleed op 30-jarige leeftijd. Hij was als collega-verslaggever voorbestemd om de komende jaren FC Utrecht te gaan volgen als clubwatcher maar door zijn plotselinge dood is hem dat niet meer verguld. Ik had al tal van mooie verhalen van zijn hand gelezen, maar die reeks is nu abrupt afgesloten. Naast het eerbetoon voor Joke Slijper was dit spandoek ‘Jan van Dam, voor altijd in ons roodwitte hart’ het meest confronterende op deze avond waar voetbal op het tweede plan stond.


De laatste nieuwsberichten: