Zege in wereldbeker ontglipt Puck Pieterse op de laatste meters

Veldrijden Redactie

Weer tweede. Als Puck Pieterse ooit de kans had een wereldbekercross dit seizoen te winnen was het wel zondag in Flamanville. Maar op de laatste meters werd de 19-jarige Amersfoortse geklopt door leeftijdsgenoot Fem van Empel die al eerder een zege in het topcircuit (in Val di Sole) had geboekt. Derde werd Kata Blanka Vas uit Hongarije, ook al een jonkie zodat het WK over twee weken ongemeen spannend belooft te worden bij de beloftevrouwen.

De eerste startrij zag er in Flamanville bij de elitevrouwen heel anders uit dan gebruikelijk. Er ontbraken nogal wat toppers in de voorlaatste wereldbekermanche van het seizoen 2021-2022, waardoor ineens youngsters als Puck Pieterse, Fem van Empel en Kata Blanka Vas als kanshebbers geïnterviewd werden. Terecht, alle drie zouden ze ook het podium halen. Overigens waren ook bij de mannen veel toppers afwezig, onder wie Nederlands kampioen Lars van der Haar.

Het parcours in Frankrijk was een beetje glad, maar kende weinig hoogteverschillen. Daardoor lag de gemiddelde snelheid hoog. Inge van de Heijden was het beste weg, Pieterse bivakkeerde zo rond plaats vijf maar rukte snel op naar voren. Van Empel had inmiddels de kop overgenomen en Pieterse nestelde zich in haar wiel in het besef dat ze een uitgelezen kans had op wereldbekersucces. Volgende week bij de afsluiting van de wereldbeker in Hoogerheide is de hele wereldtop weer present om een goede generale te rijden voor het WK. Overigens is Lucinda Brand bij de vrouwen al zeker van de eindzege in de wereldbeker, Pieterse leidt als nummer drie het klassement bij de beloftevrouwen.

 

Stuivertje wisselen

Na de eerste doorkomst waren er vijf rensters op kop. Bij Van Empel en Pieterse hadden zich Vas, de Italiaanse Silvia Persico en Van der Heijden gevoegd. Maar in de tweede ronde sloeg Pieterse een gaatje. Ze sprong als enige op de fiets over de balken en bespaarde daarmee wel wat energie, maar veel tijd won ze er niet mee. Van Empel liet het verschil niet groot worden en sloot weer aan. Het was stuivertje wisselen aan kop en wachten tot de ander een foutje maakte. Dat gebeurde niet, al struikelde Pieterse een keer op de trap maar dat had geen gevolgen. Vas was intussen dichterbij gekomen en had nog maar een achterstand van een dikke tien seconden.

Bij het ingaan van de slotronde pakte Van Empel een paar meter. Pieterse liet haar niet gaan en plaatste een tegenaanval, maar die werd gepareerd. Vlak voor de finish probeerde de Amersfoortse het opnieuw en met succes. Ze leek te triomferen, ware het niet dat Van Empel die in de laatste ronde de fitste indruk had gemaakt, nog over haar heen ging.

Sportief omhelsde Pieterse haar rivale. De laatste honderd meter waren erg zwaar geweest, gaf ze aan. ‘Fem verdiende het.’ Dat gold net zo goed voor de Amersfoortse want zij had de koers gemaakt.