‘Zekerheid en rust’ voor EDO en URV na motie raadsvergadering

Beleid Robert Jan van der Horst

Voetbalvereniging EDO en de Utrechtse Rashonden Vereniging (URV) blijven gehuisvest op sportpark Overvecht-Noord. Dat is de uitkomst van een motie die donderdag 10 maart door de Utrechtse gemeenteraad met een grote meerderheid van stemmen is aangenomen. Daarmee komt een eind aan de onzekerheid voor beide clubs die bijna twee jaar heeft geduurd.

‘Rust voor EDO en de andere gebruikers van het sportpark. Ik ben heel blij dat het is gelukt in deze allerlaatste vergadering van de raad (volgende week zijn de gemeentelijke verkiezingen, red) om een oplossing te vinden die rust en duidelijkheid biedt’, zo liet Has Bakker (D66), één van de indieners van de motie, weten. Bert van Steeg (CDA), Sebastiaan Rood (GroenLinks), Lau Bosse (PvdA), Martijn van Dalen (VVD), Tessa Sturkenboom (Student en Starter) en Jan Wijmenga (Christen Unie) waren de anderen.

De problemen op sportpark Overvecht-Noord ontstonden nadat de gemeente het plan had opgevat om naast zaterdagvereniging EDO en de trainingsfaciliteiten voor het eerste elftal van profclub FC Utrecht ook URV, dat plaats moest maken op de Zuilenselaan, op deze accommodatie te huisvesten. Daardoor bleef er aanvankelijk voor het snel groeiende EDO, dat met zestien elftallen deelneemt aan de competitie, te weinig ruimte over.

De oplossing is dat EDO en URV om de zaterdag gebruik maken van het derde veld (het oude hoofdveld van HMS). De hondenvereniging kan dan op eveneens zondag gebruik maken van dit veld.

Klik op de afbeelding om de motie op de site van de Gemeente Utrecht te lezen.

Voorzitter Frits de Ru was een opgelucht man. ‘Het is eigenlijk een oplossing die voor de hand lag. Maar we zijn blij dat er nu zekerheid is. Op een gegeven moment liepen de spanningen wel hoog op. Niet alleen op het sportpark, maar ook binnen onze vereniging. Er hebben ontelbare uren ingezeten, maar nu kunnen we weer vooruit kijken.’

In de motie zijn wel een paar voorwaarden gesteld aan de komst van URV, dat een jaar geleden al klaar was met de verbouwing van de oude kantine van HMS, maar op laatste moment – voor de tweede keer- toch weer aangewezen was op de Zuilenselaan. Eén van de voorwaarden is dat EDO en URV afspraken moeten maken over de schoonmaak van het veld zodat er onder goede hygiënische omstandigheden kan worden gevoetbald.

Verder wordt, zo staat in de motie, het college van b&w onder meer opgedragen EDO tegemoet te komen aan de wens van de 101-jarige voetbalclub om een tweede ring reclameborden rond het hoofdveld te mogen plaatsen. Tevens dient het college er voor te zorgen dat er zo snel mogelijk wordt begonnen met de aanleg van lichtmasten zodat er voor EDO op het kunstgras hoofdveld voldoende trainingscapaciteit beschikbaar komt.