Zelfs val kan Annemiek van Vleuten niet afhouden van derde zege Giro

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten heeft het eerste deel van haar missie in 2022 met succes volbracht. De Utrechtse van geboorte won voor de derde maal in haar wielerloopbaan de Giro Donne, de Ronde van Italië voor vrouwen. Ze zette haar triomf luister bij met twee ritoverwinningen. Zelfs een val kon haar niet stuiten. De Tour de France Femmes en de kortere Ceratizit Challenge by La Vuelta zijn haar volgende twee doelen.

Van Vleuten begon voorzichtig aan de etappekoers. In de proloog van 4,7 kilometer in Cagliari bleef de olympisch kampioen tijdrijden steken op de zesde plaats op negen seconden van de Amerikaanse Kirsten Faulkner.

Van Vleuten greep de macht in de vierde etappe, een zware bergrit van 121 km rond Cesena. Ze ging op avontuur en alleen de Spaanse Mavi García kon volgen. Van Vleuten bleek de sterkste in de sprint-a-deux. De Italiaanse Marta Cavalli kwam op ruim veertig seconden binnen als derde, de rest had een achterstand van vele minuten. ‘De aanval is de beste verdediging,’ lachte een opmerkerlijk frisse Van Vleuten die in het interview na de finish de overleden voetbalvedette Johan Cruijff aanhaalde.

Twee etappes later moest Van Vleuten in de achtervolging nadat ze achter een valpartij had gezeten. Ze herstelde de schade en zag Marianne Vos haar tweede ritzege boeken. In de zevende etappe pakte Van Vleuten een paar seconden op haar twee nog overgebleven concurrentes. De rit daarna boekte ze haar tweede overwinning en breidde ze haar voorsprong verder uit. Dat ging niet zonder slag of stoot. In de lange afdaling naar de finish in Aldena kwam ze zelfs ten val, maar ze krabbelde meteen overeind om snel haar weg te vervolgen en solo aan te komen. ‘Een stomme fout,’ oordeelde ze. ‘Gelukkig zijn de benen goed.’

Met een voorsprong van 2,13 minuten op Cavalli begon van Vleuten aan het slotweekend. Zaterdag werd ze nog op de proef gesteld in de bergrit over Passo Daone. Faulkner was als enige overgebleven uit een vroege vlucht en won de etappe. Cavalli zette van Vleuten onder druk in een afdaling en pakte wat seconden terug. In de slotritkwam de kopvrouw van Movistar niet meer in moeilijkheden. In het eindklassement had Annemiek van Vleuten 1,52 minuut voorsprong op Marta Cavalli en 5.56 op Mavi Garcia.