Zes doelpunten, geen winnaar

Voetbal Hans van Echtelt

De bonuspunten die FC Utrecht afgelopen week bij AZ in de wacht sleepte, kregen geen vervolg in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De formatie van trainer Hake die in Alkmaar negentig minuten lang geconcentreerd in de slag was, grossierde dit keer in slordigheden. Zelfs vaste waarden als aanvoerder Willem Jansen en de veel geprezen nieuwe doelman Eric Oelschlägel gingen nadrukkelijk in de fout waardoor de bezoekers uit Zwolle lange tijd uitzicht hadden op de volle winst.

Een doeltreffende kopstoot van Hidde ter Avest leverde alsnog een punt op, de 3-3 viel pas in de 94e minuut. Dat gebeurde nadat bij Zwolle jubilaris Bram van Polen (400ste wedstrijd) een minuut eerder rood had gekregen na een duw in de richting van invaller Remco Balk.

FC Utrecht deed zijn reputatie als onvoorspelbare opponent weer alle eer aan, want na de prestatie in Alkmaar leek een vierde zege op rij voor de hand te liggen. Trainer RenéHake legde na afloop de vinger op de zere plek. ‘Pure onderschatting. Wanneer je zo slordig speelt en vanaf het begin niet de nodige concentratie opbrengt, dan vraag je om deze problemen en die kregen we dan ook.’

En dan te bedenken dat FC Utrecht al na anderhalve minuut op voorsprong kwam. Sander van der Streek wist namelijk al na twee minuten doelman Xavier Mous koppend te passeren.  Maar het antwoord van PEC kwam snel, na een onnavolgbare solo verraste Virgil Misidjan iedereen in de FC-defensie, doelman Oelschlägel incluis. Vlak voor rust werd het nog erger voor de thuisclub toen Willem Jansen, tegen zijn gewoonte in niet in goede doen, een penalty veroorzaakte die door Thomas Lam onberispelijk werd benut.

Na rust weer een penalty, nu voor de thuisclub. Maher ging achter de bal staan en geheel in overeenstemming met het wedstrijdbeeld werd de bal slordig ingeschoten. Doelman Mous keerde de bal bijna maar via zijn vuisten verdween de bal in de benedenhoek. FC Utrecht had hierna de zaak kunnen beslissen maar scoringskansen voor Kerk, Van der Streek en invaller Sylla bleven onbenut. Dat leek de thuisclub fataal te worden, nadat Thomas Buitink de zoveelste defensiefout afstrafte: 2-3. Ver in blessuretijd voltrok zich toch nog de niet verwachte ontknoping via de kopbal van Hidde ter Avest.  Clubbaas Frans van Seumeren viel ‘zijn’ Gonnie in de armen op de lege eretribune. Dat was uit pure opluchting, niet uit tevredenheid over het spel.

Komende zondag naar Ajax, hoe onvoorspelbaar zal FC Utrecht dan weer zijn. De supporters zijn al vijftig jaar niet anders gewend met deze grillige club…