Zes junioren Vikingroeiers naar Coup de la Jeunesse

Roeien Redactie

Maar liefst zes junioren van de Utrechtse Roeivereniging Viking sleepten gisteren op de Amsterdamse Bosbaan tijdens de Dutch International Youth (DIY) Regatta een uitzending naar de Coupe de la Jeunesse binnen. Een volledige Viking vierzonder, twee roeiers in de acht en viermet komen eind augustus voor Nederland uit in het Oostenrijkse Linz. Het DIY is een roeifestival voor roeiers tussen de 10 en 18 jaar.

Van de jongens-onder-18-groep van coaches Simon Knappstein en Erik Helfferich die uit negen roeiers bestaat, hebben er nu zeven een uitzending: Edward den Beer Poortugael roeit op de junioren-WK in Plovdiv in Bulgarije, en in Linz roeien in de vier zonder stuurman Quinten de Cocq, Jelle Kessels, Toon de Ruiter en Ruben Bähre, in de vier met stuurman Berend Oldenburg en in de acht Sjoerd Froeling. De Coupe de la Jeunesse is een Europese wedstrijd voor beloften tot en met 18 jaar.

Twee weken geleden tijdens de nationale kampioenschappen op de Willem-Alexanderbaan in Rotterdam werden de Utrechtse juniorenroeiers al met eremetaal behangen: ze werden nationaal kampioen in de acht, de vier zonder stuurman en dubbelvier. Het was voor het eerst in 115 jaar dat Viking met een volledige acht met Vikingroeiers nationaal kampioen werd. In de Vikingacht die twee weken geleden nationaal kampioen werd zat naast de bovengenoemde jongens ook Jos Bouhuis; Jet van de Vegt stuurde de acht naar de overwinning.

De jongens trainen de komende zes weken op de Bosbaan in Amsterdam om zich optimaal voor te kunnen bereiden. Het Merwedekanaal is door alle obstakels, zwemmers en rosésloepen niet geschikt om twee kilometer voluit te gaan. ‘Erg jammer’, vindt voorzitter Nieske Castelein, ‘want we zien onze kampioenen natuurlijk het liefst op eigen roeiwater shinen.’