De zes tropenjaren van Wilco van Schaik

Voetbal Ton de Ruiter

Zomer 2011. Bij de zoektocht naar een opvolger voor algemeen directeur Jan Willem van Dop komt FC Utrecht uit bij Wilco van Schaik, eigenaar van een advertentiebureau met als hobby sportverslaggeving. Darts is zijn specialiteit. Een lichtgewicht in voetballand voor een loodzware functie bij een club in crisis. Op sterven na dood, in leven gehouden door suikeroom Frans van Seumeren, zo concludeert Van Schaik na de kennismaking met zijn nieuwe werkgever.  

Vijf en een half jaar later kondigt de directeur begin januari 2017 op de nieuwjaarsreceptie zijn vertrek aan.  ‘Zoveel energie, passie en beleving en dat nog eens vier jaar. Ik pas.’ Op 1 juli komt een einde aan de zes tropenjaren van Wilco van Schaik.

De eerste 100 dagen van zijn bewind zijn al hectisch. Erwin Koeman is, gelijk met Van Schaik, begonnen als opvolger van Ton Du Chatinier. Na negen wedstrijden kondigt de hoofdtrainer zijn vertrek aan. Alexander Gerndt, de duurste aankoop in de geschiedenis van de club, heeft een probleem met de Zweedse justitie vanwege een aanklacht van huiselijk geweld. Commercieel directeur Henri Vermeulen haalt de doelstellingen niet en vertrekt. Over het boekjaar 2010-2011, het laatste jaar van Jan-Willem van Dop, wordt een verlies geleden van 9,2 miljoen euro, een record in de geschiedenis.

Wilco van Schaik is geen zwartkijker en met dat optimisme brengt hij de negatieve cijfers naar buiten. De nieuwe directeur belooft zwarte cijfers binnen enkele jaren. FC Utrecht brengt het verlies terug naar 4,3 miljoen euro in 2011-2012. Daarvoor moet het zijn beste spelers Dries Mertens, Kevin Strootman en Michel  Vorm van de hand doen. Zonder die extraatjes loopt het verlies een jaar later weer op naar 7,8 miljoen.

In 2014 meldt Van Schaik een teruggelopen verlies van 3,6 miljoen. Steeds belooft hij zwarte cijfers en steeds lukt het niet. De afkoopsommen voor vertrekkende directeuren en trainers, het faillissement van hoofdsponsor Phanos, de landelijk crisis, de teruglopende kaartverkoop, de achterblijvende sponsorinkomsten, de duurdere technische staf, interne fraude. Altijd is er een excuus waardoor het niet lukt uit het rood te komen.

Voetbal International noemt Van Schaik in 2015 de ‘Pinokkio van het jaar’ en het Utrechtse antwoord op Emile Ratelband. Het tekort bedraagt dan 4,8 miljoen:  ‘Vier jaar van ellende, afzien, bezuinigen en ontslagen liggen …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

– U koopt de krant bij een verkooppunt bij u in de buurt
– U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los