Met zesdaagse Rotterdam begint het jaar vroeg voor Van Schip

Baanwielrennen Hans van Ommeren

Van Nijkerk tot Schalkwijk, van Woerden tot Veenendaal. De Zesdaagse van Rotterdam die begin januari wordt gehouden, kent ditmaal een grote regionale inbreng. Tot de favorieten van deze slijtageslag op de piste behoort zonder twijfel Wim Stroetinga die maar wat graag ‘de Madison’ nog een keer op zijn palmares wil hebben.

Stroetinga won overigens al in 2012 in Ahoy, destijds geflankeerd door de huidige wedstrijdleider Peter Schep. Met Yoeri Havik aast hij op een nieuwe triomf. De Nijkerker moest op het laatste moment vanwege een blessure verstek laten gaan op het EK baanwielrennen, maar is inmiddels volledig hersteld. Stroetinga is sterk, rap en uitermate ervaren. Schep: ‘Het zijn de thuisfavorieten. Ik denk dat ze Rotterdam bovenaan hun verlanglijstje hebben staan.’

 

Superduo

Naast de Duitse winnaars van de zesdaagse van vorig jaar Kluge-Grasmann zal de concurrentie vooral komen van een superduo: Niki Terpstra, in 2006 winnaar van de Ronde van Midden-Nederland, die gekoppeld is aan de Veenendaler Dylan van Baarle. Beiden, maar vooral Terpstra, hebben een reputatie als klassiekerspecialist op de weg. Dat ze ook op de piste hun mannetje staan hebben ze in het verleden al bewezen, maar de houten baan van 200 meter heeft zijn eigen wetten. Toch zou het niemand verbazen als het duo meteen op de eerste dag al een of meerdere rondes pakt. Een poging daartoe zullen ze zeker ondernemen.

Jan Willem van Schip maakt zijn debuut in de Zesdaagse van Rotterdam. Hij liet eerder al weten graag eens in Ahoy te rijden en kan van 4 tot en met 9 januari zijn hart ophalen. De Schalkwijker is dan net enkele dagen prof bij Roompot – Nederlandse Loterij. Hij rijdt de zesdaagse met Dion Beukeboom die in 2018 het werelduurrecord van de Brit Bradley Wiggins wil verbeteren. Het geeft wel aan dat Beukeboom over een grote motor beschikt, net als overigens Van Schip. De student aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen  behaalde op de weg al aardig wat podiumplaatsen in klassiekers.

Voor Nick Stöpler uit Woerden is het wielrennen geen hoofdzaak meer. Met de jonge sprinter André Looij zal hij zich niettemin niet willen laten wegblazen in Rotterdam, waar het sterke internationale veld garant staat voor een hoog niveau.

 

Geen Amsterdam

De zesdaagse, met de koppelkoers oftewel de Madison als hoofdnummer, lijdt in Nederland een armetierig bestaan. In Rotterdam is nog de enige, nu de meerdaagse combinatie van vermaak en topsport dit jaar uit de hoofdstad is verbannen en wellicht voorgoed. De nieuwe organisator in Amsterdam Madison Sports Group hield het na een editie al weer voor gezien. ‘Rotterdam’, met Michael Zijlaard en ‘mister baan’ Peter Schep als wedstrijdleiders, staat vooralsnog als een huis en mag zich tot de meest vooraanstaande zesdaagsen in de wereld rekenen.